utorak, 30 januar 2024 05:15

Otvaranje izložbe “Lica i ličnosti”, umetnice Aleksandre Gedeon

U utorak, 6.2.2024. godine, u Maloj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Lica i ličnosti”, umetnice Aleksandre Gedeon, s početkom u 19.00 časova.

Postavka izložbe trajaće do 1.3.2024. godine.

Biografija:

Aleksandra Gedeon (1986, Pančevo)

Diplomirala je 2010. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti, na odseku Zidno slikarstvo u Beogradu. Priredila je samostalne izložbe, učestvovala je na grupnim izložbama i međunarodnim likovnim kolonijama. Od 2019. godine radi kao kustos u Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, gde je organizovala preko šezdeset samostalnih i grupnih izložbi, član je umetničkog saveta Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci.

Više o izložbi:

Kroz osamdeset minijaturnih prozora posmatraju nas osamdeset lica naslikanih najpreciznijim četkicama. Naslovi nam omogućavaju da čujemo njihov tok svesti, odabrane isečke unutrašnje stvarnosti.

Aleksandra Gedeon kroz kontekst likovnosti i naziva dela dovedenog do samostalne književne vrednosti, otvara tihe trenutke nekih nepoznatih malih ljudi koji nas neobjašnjivo privlače. Njihove frustracije i mehanizmi odbrane postaju poezija čija estetska vrednost opravdava svako raspoloženje ili stil života. Većina ovih karakternih likova nema svog čoveka prema kome je naslikana. Ovde se događa obrnuti proces – izmišljeni portret traži svog modela u kome bi se njegov identitet zaokružio. Posmatrač se oseća prozvan, jer je očigledna svest likova da su posmatrani.

Oni živo komuniciraju već na prvi pogled, a nakon čitanja naslova otvaraju novi aspekt svoje prošlosti i ličnosti, pokrećući identifikaciju. Fragmenti misli vezani za portrete naglašene psihološke slojevitosti, podsećaju na statuse i profilne slike na društvenim mrežama, i to one koji zahvaljujući inteligentnoj duhovitosti dobijajaju najviše reakcija. Aleksandra Gedeon sa lakoćom postiže akademsku istančanost proporcija, svetlosti i prostornosti. Talenat i veština joj omogućavaju da nesputano zađe u domen značenja.

Koncept ove serije slika otvara polje refleksije o razlici između odraza u ogledalu i odraza u tuđim očima. Ugao umetničinog gledanja je optimističan. Iako kroz naslove slutimo pritiske tuđih očekivanja, Aleksandra svojim slikarstvom slavi samoprihvatanje i empatiju. Sa blagonaklonošću i dobrim humorom ona prikazuje toplu raskoš obične ljudskosti.

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.