subota, 18 novembar 2023 07:04

Dobra ocene zapadnobačkom izvozu - najviše se izvoze tekstilni proizvodi, delovi od gume, slatkiši i žitarice

Privredni ambijent u Zapadnobačkom okrugu ocenjuje se kao odličan sudeći po podacima Regionalne privredne komore u Somboru, prema kojima je do sada ukupna robna razmena u ovoj godini bila 625,3 miliona evra sa tendencijom porasta do kraja godine. Spoljno trgovinska razmena najviše se obavljala sa zemljama iz okruženja, ali i Nemačkom, Turskom i Italijom. Među značajnim izvoznicima i fabrikama u okrugu koje zapošljavaju preko 100 radnika je i kompanija Guma-S, koja najveći deo proizvedenihg gumenih delova za auto industriju izvozi na tržište EU.

Kompanije iz Zapadnobačkog okruga u najvećem delu ove godine ostvarile su izvoz robe u vrednosti 368,5 miliona evra, od čega su najviše izvozile tekstilne proizvode, delove od gume, slatkiše i žitarice. Slovenačka kompanija Guma-S, koja u Somboru proizvodi delove od gume za automobilsku industiruju, upošljava 170 radnika i jedna je od onih koje skoro 90 odsto robe plasiraju na tržište Evropske unije.

„Najveći deo izvozimo praktično našoj majki firmi koji dalje izvozi najveći deo našeg asortimana krajnjim kupcima širom EU. Guma- S je slovenačka firma čiji je vlasnik Janko Koprivec, a u Somboru smo od 2017. godine i do 2021. godine bili smo u iznajmljenom prostoru,a od 2021. smo ponosni vlasnici ovog novozgrađenog objekta u industrijskoj zoni“ izjavila je Gordana Rajc, prokurista u Guma-S.

“Naš proizvodni asormtiman je uglavnom vezan za automotiv i veoma malo imamo bele tehnike.U zavisnosti od gabarita finalnog proizvoda zavise i količine koje se izvoze, sve zavisi da li su u pitanju manji ili veći delovi. Naredne tri godine planirmao proširenje proizvodnje, dogradnju još jednog većeg objekta, a neki krajnji cilj je 250 zaposlenih. Imamo manjka stručnog kadra, jer ovakav tip industrije ne postoji u ovom okrugu i šire, tako da stručnjake mi sami pravimo kroz obuke“ kaže Aleksandar Kitanović, direktor proizvodnje.

Uz novokupljenu parcelu u industrijskoj zoni, u slovenačkoj fabrici kažu da je plan proširenje proizvodnje i nova zapošljavanja.

„Zaposlen sam u ovoj fabrici tri godine, a zadovoljan sam jer nam je sve redovno plaćeno, naravno tu mislim na prekovremene sate i rad praznikom. Sve se radi u skladu sa dogovorima sa našim šefovima. Na samom početku je bilo malo naporno dok se nisam upoznao sa toplotom, sa mašinama i sada je sve rutina“ rekao je Mile Žigić, radnik u proizvodnji.

U Privrednoj komori kažu da je uvezeno robe u vrednosti 256,8 miliona evra, sa dosadašnjim suficitom od 112 miliona evra.

“Idemo ka tome da rast bude i veći do kraja godine, a kompletan presek imaćemo u januaru. Trgovinska razmena se najviše obavljala sa zemljama iz okruženja poput Bosne i Hercegovine, Česke, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, ali i Nemačke, Italije i Turske“ potvrdio je Slobodan Stevančev, direktor Regionalne privredne komore Sombor.

O povoljnom privrednom ambijentu u Zapadnobačkom okrugu govori i podatak o razmeni robe, koji je u odnosu na prošlu godinu veći za 11 odsto, dok je za devet procenata zabeležen pad nezaposlenih lica.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Fizička aktivnost je važna. Međutim, određena zdravstvena stanja, poput hipertenzije, mogu učiniti neke oblike vežbanja ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.