četvrtak, 09 novembar 2023 06:17

U Somboru, povodom Dana prosvetnih radnika, dodeljena priznanјa „Avram Mrazović“

Povodom obeležavanja Dana prosvetnih radnika, Grad Sombor je juče u Velikoj sali Skupštine grada Sombora, priredio svečanost na kojoj su dodelјena priznanja „Avram Mrazović“ istaknutim pojedincima koji su svojim trudom i želјom, radili na unapređenju obrazovanja mlađih generacija u Preškolskoj ustanovi, osnovnim i srednjim školama sa teritorije Grada Sombora. Ispred Grada, svečanosti su prisustvovali gradonačelnik, Antonio Ratković, zamenica gradonačelnika, Ljilјana Tica, gradska većnica za kulturu i obrazovanje, Anita Stojakov, načelnica Školske uprave Sombor, Milana Minarski i načelnik Odelјenja za obrazovanje, Goran Todorić.

Na predlog nadležne Komisije, Gradsko veće donelo je Odluku da Priznanje „Avram Mrazović“ u kategoriji predškolskog vaspitanja i obrazovanja za 2023. godinu dobije Mirjana Lončar, vaspitačica u objektu Predškolske ustanove „Vera Gucunja“ „Lalice“ u Staparu. U kategoriji osnovnoškolskog obrazovanja, priznanje je dobila Tanja Ogrizović, profesorka razredne nastave u Osnovnoj školi „Ivo Lola Ribar“ u Somboru. Kada je reč o srednjoškolskom obrazovanju, prestižna nagrada je pripala Radetu Raoniću, profesoru mehanike u Srednjoj tehničkoj školi.

Gradonačelnik Ratković je uručio dobitnicima priznanja i čestitao na ostvarenim rezultatima i dodao da će Grad nastaviti sa ulaganjem u obrazovanje, kako bi bio na višem i bolјem nivou.

„Danas, na Mitrovdan, koji se u našoj zemlјi slavi kao slava prosvetnih radnika, dan je kada se naš grad odužuje somborskim vaspitačima, učitelјima, nastavnicima i profesorima za neumoran rad. Želim da istaknem da je podizanje kvaliteta obrazovanja u zjaedničkom interesu svih nas i da smo tu svi na istoj strani – i mi koji vodimo grad i vi koji radite u obrazovanju, i da samo zajedničkim naporima možemo da učinimo pomak na bolјe. Pored toga što nam je važno da u školama rade najbolјi, najkompetentniji i najmotivisaniji učitelјi i profesori, veoma je bitno da uslovi u kojima prosvetni radnici rade, a naša deca uče, budu u skladu sa potrebama savremenih trendova. U tu svrhu bih dodao da kontinuirano ulažemo u objekte predškolske ustanove „Vera Gucunja“, tako da je za tu namenu ove godine u gradskoj kasi bilo obezbeđeno pet miliona dinara; za osnovne škole 50 miliona dinara, a za objekte srednjih škola 20 miliona dinara. Želim svima vama da se zahvalim na strplјenju, na uloženoj energiji i radu bez kojih bi i naš trud bio uzaludan i čestitam vam Dan prosvetnih radnika“ izjavio je gradonačelnik Ratković u svom obraćanju.

Vaspitačica Mirjana Lončar, rođena je 31.03.1983. godine, u Somboru, a stanuje u Bačkom Brestovcu. Potiče iz vredne ratarske porodice Abić i kao najmlađe dete odlučila je da svoj životni put usmeri ka obrazovanju. Udata je za Vladimira i majka je Ilije i Ivane. U Predškolskoj ustanovi „Vera Gucunja“ je zaposlena od 2005. godine. Radi u Vrtiću „Lalice“ u Staparu osamnaest godina, kao vaspitač s decom predškolskog uzrasta. Osnovnu školu je završila u Staparu u OŠ „Branko Radičević“, nakon čega je završila i srednjoškolsko obrazovanje u Srednjoj školi „Sveti Sava“. Diplomirani vaspitač postaje 2008. godine a Master vaspitač 2021. godine. Predstavnik je Udruženja vaspitača Vojvodine, ispred Predškolske ustanove „Vera Gucunja“. Pohađala je mnogobrojne seminare i obuke i uzela učešća u raznim oblicima usavršavanja. Na stručnim susretima u Vrnjačkoj banji prezentovala je rad pod nazivom „Uklјučenost roditelјa u realizaciji projekta Lalice za bananice“. Sa decom predškolskog uzrasta je učestvovala brojnim tradicionalnim, kulturnim, muzičkim, likovnim i drugim manifestacijama. Pored brojnih priznanja i rada sa decom, značajan doprinos za unapređenje vaspitno-obrazovnog rada ustanove, kao i promovisanje ustanove, dala je kroz učešće sa decom na „Koloniji dečijeg prijatelјstva“ u Somboru.

Tanja Ogrizović je rođena 8. januara 1971. godine, u Somboru, gde je završila Osnovnu školu „Nikola Vukićević“, Srednju školu prosvetne struke i Pedagošku akademiju „Žarko Zrenjanin“ a kasnije i Učitelјski fakultet. Od 7. oktobra 2002. godine, zaposlena je u Osnovnoj školi „Ivo Lola Ribar“ u Somboru kao nastavnik razredne nastave. Rukovodilac je Stručnog aktiva razredne nastave, rukovodila je timom za inkluziju, razvoj preduzetništva, razvoj klјučnih i međupredmetnih kompetencija, timom za školsko razvojno planiranje, timom za unapređenje kvaliteta rada škole, timom za marketing i kulturne i javne delatnosti škole. Jedna je od osnivača i potpredsednica Udruženja somborskih učitelјa. Snimila je 8 (+2) časova za Javni servis Republike Srbije – RTS i obrazovnu platformu „Planeta“. Snimlјeni časovi čine bazu primera dobre prakse. Od 2014. godine je mentor studentima Pedagoškog fakulteta, koordinator je Okružnih smotri lutkarstva osnovnih škola FLUOŠ, autorka pet festivalskih lutkarskih predstava, deset dramskih tekstova i predstava za decu, učesnik projekta prekogranične saradnje dva grada Sombora i Zgreba, saradnik i organizator „Limenka teatar festa“ i mnogih drugih. Oduvek je želela da bude učitelјica, a posle više od dve decenije i dalјe se raduje radu u prosveti.

Rade Raonić je rođen 17. januara 1960. godine u Srpskom Miletiću. Osnovnu školu je završio u OŠ „21. oktobar“, Srednju tehničku školu „Velјko Vlahović“ u Somboru i Prirodno – matematički fakultet Univerziteta u Beogradu, na smeru diplomirani mehaničar. Odmah po završetku studija, radio je kao profesor u Srednjoj polјoprivredno-prehrambenoj školi u Somboru, potom i u Školi za osnovno obrazovanje odraslih, a od 1988. godine je profesor stručnih predmeta u Srednjoj tehničkoj školi Sombor. Autor je brojnih udžbenika kao što su: „Mehanika 2 (kinematika i dinamika) za četvorogodišnje tehničke škole“, „Grafički zadaci iz mehanike (kinematika i dinamika) za srednje mašinske škole“, „Tehnička fizika, za prvi razred mašinske škole“ i mnoge druge. Bio je mentor učenicima na Republičkom takmičenju u modelarstvu – na kome je osvojena jedna zlatna medalјa, dve srebrne medalјe i jedna bronzana medalјa (2001). Za svoj dugogodišnji rad nagrađen je Nagradom „Stojan Novaković”, za najbolјi srednjoškolski udžbenik „Mehanika (statika i otpornost materijala)“, Zavod za udžbenike, Beograd (2006); Specijalnom nagradom za seriju udžbenika i priručnika iz mehanike, Zavod za udžbenike, Beograd (2012) i Priznanjem za unapređenje i razvoj Kluba, Aeroklub „Sombor”, Sombor (2013).

Pored priznanja „Avram Mrazović“, uručena je i novčana nagrada u iznosu od 100.000 dinara. Svečani program povodom Dana prosvetnih radnika ulepšali su nastupi studenata Pedagoškog fakulteta i učenika četvrtog razreda OŠ „Avram Mrazović“ Sombor.

Slobodno vreme

Lifestyle

Naučnici pregledali podatke 99 miliona vakcinisanih protiv korona virusa i napravili listu nuspojava i neželjenih reakci...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.