utorak, 07 novembar 2023 09:22

ODMIČE REKONSTRUKCIJA SRPSKE ČITAONICE „LAZA KOSTIĆ“ Za uređenje starog zdanja 35,5 miliona dinara

Jednu više od 140 godina od kada je sagrađeno, zdanjem Srpske čitaonice „Laza Kostić“ ponovo odjekuju glasovi majstora koji rade na njegovoj rekonstukciji.

Kako bi se uverio u dinamiku završnice radova na rekonstrukciji fasade somborsku Srpsku čitaonicu obišao je gradonačelnik Antonio Ratković, koji je sa predsednikom Upravnog odbora ove institucije Borislavom Avramovićem, razgovarao o radovima koji se realizuju kao i potrebi za dodatnim ulaganjima u zdanje, jedan od arhitektonskih bisera grada.

Aktuelna rekonstrukcija Srpske čitaonice podrazumeva radove na sanaciji i adaptaciji spolјašnje fasade zgrade, te zamenu stolarije, oluka i postavlјanje dekorativne rasvete. U toku su završni radovi na zameni stolarije na sva tri nivoa objekta, a očekivani rok završetka svih radova je u prvoj polovini decembra. Za razliku od prethodne rekonstrukcije pre nepune dve decenije, tačnije 2005. godine, kada je obnova spolјašnosti vremešne palate na glavnoj gradskoj Ulici Kralјa Petra Prvog finansirana iz sredstava obezbeđenih zakupom, ova rekonstrukcija je finansirana novcem iz gradske i kase AP Vojvodine.

Sav novac potreban za rekonstrukciju potiče iz fonda Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i somborskog gradskog buyeta u ukupnom iznosu od nešto više od 35,5 miliona dinara. Kako se zgrada Srpske čitaonice nalazi pod zaštitom države kao spomenik kulture, formalni naručilac radova je, za Sombor nadležan, Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture, dok su izvođači radova radnici ovdašnje kompanije „Somborelektro“ te „Granit Liješće“ iz Sremske Mitrovice i „Premijus“ iz Beograda.

Ideja o izgradnji zdanja Čitaonice se javila nakon više decenija njenog selјakanja po iznajmlјenim prostorima, pa su se o Božiću 1881. godine somborski srpski prvaci okupili u kući Sime Bikara i dogovorili da se podigne stalno čitaoničko zdanje. Domaćin je predložio, što je i usvojeno, da se za ovu namenu kupi posed sa kućom braće Šliser na uglu Glavnog i Solarskog sokaka, što je plaćeno tadašnjih 7.700 forinti. Istovremeno je čitaonička Skupština formirala sedmočlani „Odbor za zidanje Čitaonice“ koji je već krajem januara sledeće, 1882. godine, usvojio predlog da čitaoničko zdanje bude podignuto još iste godine, što se i ostvarilo, pošto je nakon polaganja kamena temelјca 25. maja zgrada završena i osvećena već o prazniku Svetog Andreja Prvozvanog u decembru.

Arhitektonski nacrt načinio je peštanski arhitekta Leopold Decer, a objekat je, za iznos od 24.000 forinti, sazidao Ferenc Decer, koji je te godine rukovodio i završnim radovima na obnovi i proširenju impresivne zgrade Županije, sadašnje Skupštine grada. Jednospratna zgrada Čitaonice je tokom narednih decenija prolazila kroz brojne mene, da bi kraj prošlog veka dočekala u oronulom stanju. Zahvalјujući iznajmlјivanju prizemlјa i podruma proslavlјenom košarkašu Želјku Rebrači, još jednom somborskom zetu, koji je unapred isplatio sve obaveze kao zakupac, Srpska čitaonica „Laza Kostić“ je detalјno rekonstruisana 1997. godine, da bi osam godina nakon detalјne, usledilo i, do ove godine, poslednje osvežavanje njene fasade.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Naučnici su prvi put otkrili pećinu na Mesecu. Najmanje 100 metara duboka, smatra se da bi mogla da bude idealno mesto d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.