utorak, 03 oktobar 2023 05:38

Svečani prijem nove generacije studenata Pedagoškog fakulteta u Somboru

U amfiteatru Pedagoškog fakulteta u Somboru, juče je upriličen svečani prijem nove 245. generacije studenata, budućih prosvetnih radnika, koji su odabrali jedan od četiri smera obrazovanja: Diplomirani učitelј, Diplomirani vaspitač, Diplomirani bibliotekar i smer Digitalnog obrazovanja. Događaju je prisustvovala državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Marijana Dukić Mijatović, a ispred Grada Sombora, prisustvovale su zamenica gradonačelnika, Ljilјana Tica i članica Gradskog veća za oblast kulture i obrazovanja, Anita Stojakov.

U uvodnom delu, hor Pedagoškoh fakulteta je izveo himnu Republike Srbije i himnu studenata „Gaudeamus Igitur“, nakon čega se obratila državna sekretarka Mijatović, govoreći o važnosti profesije koju su studenti odabrali i poželevši im uspešno školovanje.

„Dragi naši brucoši, danas su vam sigurno pomešana osećanja, puni ste i radoznalosti i isčekivanja, šta vas očekuje u vašim studentskim danima, ali budite sigurni da je pred vama jedno od najlepših poglavlјa u vašem životu. Opredelili ste se za jedno od najplemenitijih zanimanja koje je izazovno samo po sebi ali verujem da ćete u tim izazovima uživati i nastaviti tradiciju koju ovaj fakultet ima, a to je da iz njega izlaze veliki umetnici, pisci i pesnici“, izjavila je državna sekretarka Mijatović.

Grad Sombor se izdvaja dugom kulturnom i prosvetnom tradicijom. U istoriji srpske prosvete, osigurao je sebi mesto grada u kome je osnovana najstarija srpska škola za stručno osposoblјavanje učitelјa. Tim povodom, obratila se zamenica gradonačelnika, Ljilјana Tica, naglašavajući značaj fakulteta za Grad Sombor i podršku koju lokalna samouprava daje kako bi se tradicija nastavila.

„Sa naročitim zadovolјstvom sam došla da poželim dobrodošlicu u akademsku porodicu Sombora 245 – toj generaciji polaznika, koja baštini tradiciju norme, najstarije škole za obrazovanje srpskih učitelјa – brucošima i profesorima somborskog Pedagoškog fakulteta. Ovaj fakultet je čuvar tradicije obrazovanja učitelјa duže od dva veka i kao takav, u svojoj dugoj prošlosti tokom koje se transformisao, toliko se srodio sa gradom, da je svoju istoriju neraskidivo isprepletao sa istorijom i životom grada. Naša lokalna samouprava prati planove i realizaciju planova u vezi sa osavremenjavanjem i savršavanjem uslova studiranja na somborskom Pedagoškom fakultetu. Grad Sombor je uvek bio stub podrške ovdašnjem Učitelјskom, danas Pedagoškom fakultetu i sa tom podrškom će nastaviti i u budućnosti“, izjavila je zamenica Tica.

Nove studente je pozdravio i dekan Pedagoškog fakulteta, prof. dr Saša Marković, nakon čega je usledila dodela indeksa studentima koji će sutra početi sa nastavom.

Slobodno vreme

Lifestyle

Horor filmovi su žanr koji ne prija svakome, ali ukoliko ste otvoreni za preporuke, možete pronaći puno zanimljivih ostv...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.