nedelja, 10 septembar 2023 05:14

Obeležena Mala Gospa u Marijanskom svetilištu u Doroslovu

Na Marijanskom svetilištu u Doroslovu, u prisustvu mnogobrojnih vernika i hodočasnika iz čitavog regiona, proslavlјena je Mala Gospa.

Ispred Grada Sombora, svečanosti povodom proslave Male Gospe i svetoj misi prisustvovali su zamenica gradonačelnika, Ljilјana Tica i član Gradskog veća za oblast nacionalnih manjina i saradnje sa verskim zajednicama, Silard Janković.

Marijansko svetilište u Doroslovu poznato je kao jedno od centralnih mesta hodočašća za mnoge vernike širom Vojvodine i regiona, a tokom 7. i 8. septembra ovo naselјeno mesto poseti više od 10.000 vernika svake godine.
Pored molitvi i slavlјenja rođenja Device Marije, mnogobrojni vernici dolaze na ovo mesto u nadi da će pronaći iscelјenje na Svetom bunaru u dvorištu crkve, za koji se veruje da ima iscelitelјske moći. Ovaj bunar se pročuo još u srednjem veku po svojim čudesnim moćima, a u zapisima crkve i narodnom predanju, ovde je izlečen veliki broj bolesnika. Još 1796. godine na ovom mestu je podignuta drvena kapela, a nakon ponovne izgradnje kapele od čvrstog materijala 1825. i nekoliko dogradnji, crkva podignuta u slavu Devici Mariji ima današnji oblik sa prepoznatlјivim tornjevima i oltarom na otvorenom.

Svečanosti u Doroslovu prisustvovali su velikodostojnici i sveštenstvo Srpske pravoslavne i Rimokatoličke crkve, predstavnici diplomatskog kora, političkog i javnog života, kao i predstavnici Nacionalnog saveta mađarske nacionalne zajednice u Republici Srbiji.

Slobodno vreme

Lifestyle

Srpski narod se mnogo puta u svojoj istoriji suočavao sa stradanjima i pošastima. Zato i ne čudi što su naši stari imali...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.