DOMAĆINSKI TURIZAM UZIMA MAHA Sombor, Vlasina i valjevske planine ušli u program „Staze Srbije” putovanjaizmogpera.com
ponedeljak, 28 avgust 2023 08:40

DOMAĆINSKI TURIZAM UZIMA MAHA Sombor, Vlasina i valjevske planine ušli u program „Staze Srbije”

Iz godine u godinu održivi odnosno domaćinski turizam je sve popularniji u svetu, posebno među turistima koji pripadaju mlađim generacijama.

Prema istraživanjima platforme booking.com, preko tri četvrtine turista traži iskustva održivog turizma i u skladu sa tim planiraju svoja putovanja godinu dana ranije. Zato se industrija turizma sve više okreće održivom turizmu odnosno domaćinskom turizmu kao novom pravcu razvoja koji prepoznaje važnost očuvanja prirodnog i kulturnog nasleđa destinacija, i poštovanje i unapređenje kvaliteta života lokalnih zajednica, jer može da doprinese smanjenju unutrašnjih migracija stanovništva, posebno iz ruralnih predela.

Naša zemlja je uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), postala članica Globalnog saveta za održivi - domaćinski turizam, na godišnjoj globalnoj konferenciji tog saveta.

- Pristup Globalnom savetu za održivi turizam je važan za Srbiju jer će dobiti podršku za prilagođavanje globalnim standardima održivosti u turizmu, u skladu sa potrebama naše zemlje. To će pomoći i globalnoj promociji Srbije - kao zemlje održivog turizma - kazala je za „Dnevnik” rukovodilac Sektora za ciljeve održivog turizma u UNDP Jelena Manić Petronikolos. - Srbija ima potencijal za razvoj održivog turizma: prirodne lepote (planine, nacionalne parkove, reke i jezera), zatim, bogato kulturno nasleđe sa brojnim istorijskim lokalitetima, srednjovekovnim manastirima, tvrđavama i arheološkim nalazištima. Tu je i zdravstveni i velnes turizam, kao i organska hrana i vinski turizam, gde ponuda uključuje iskustva od farme odnosno njive do stola, obilaske vinograda i degustacije vina, promovisanje lokalnih proizvoda. UNDP je kod nas već započeo aktivnosti u oblasti održivog, domaćinskog turizma projektom „Staze Srbije”, kojim su za sada obuhvaćeni Sombor, Vlasina i valjevske planine. U Somboru tek treba da krene projekat, projekat za Vlasinu je na samom kraju, dok je za valjevske planine završen prošle godine.

- Projektom „Staze Srbije” Sombor je pionir u oblasti održivog -domaćinskog turizma u našoj zemlji. Grad Sombor i UNDP potpisali su krajem juna Deklaraciju o održivom turizmu u kojoj se kaže da će dve strane zajednički raditi na razvoju turističke ponude radi očuvanja prirodnog i kulturnog nasleđa, društvenom i ekonomskom razvoju, u skladu ciljevima održivog razvoja UNDP - kazala je sagovornica “Dnevnika”.
Dodala je da potpisivanje Deklaracije predstavlja nastavak saradnje UNDP-a i Sombora, koja je započela pokretanjem inicijative ”Zaplovi Srbijom” u aprilu ove godine, u cilju razvoja vodnog saobraćaja i infrastrukture. - Predviđeno je da se izgradi nautička infrastruktura - marina i međunarodno putničko pristanište, afirmiše međunarodni, domaći i prekogranični linijski i kanalski saobraćaj.

- Projekat „Vlasina - čista ljubav” koji se završava u septembru treba da unapredi turističku ponudu u okolini Vlasinskog jezera za različite grupe turista, korišćnjem održivih, ekološki prihvatljivih i modernih tehnologija, u skladu sa principima održivog turizma i sa statusom zaštite ovog područja. Projekat je obuhvatio uređenje, obeležavanje i osiguravanje 40 kilometara postojećih planinarskih i peščakih staza i kreiranje i opremanje nove edukativne staze duge sedam kilometara, digitalizaciju staza i njihovo prikazivanje na odgovarajućem veb sajtu, i pripremu predloga za dalji razvoj turističke ponude ovog područja u skladu sa postojećom planskom dokumentacijom - predočila je Jelena Manić Petronikolos.

Gradski i agroturizam
Osim potencijala za razvoj domaćinskog - održivog turizma naša zemlja, istakla je Jelena Manić Petronikolos, ima mogućnosti i za razvoj ruralnog i agroturizma sa jedne strane, i gradskog održivog turizma sa druge strane, a gradovi poput Novog Sada, Beograda i Niša, nude dobar spoj istorije, kulture i živahnog urbanog života. - Kada govorimo o održivom turizmu u gradovima, fokus je na promovisanju pešačkih i biciklističkih tura, javnog prevoza, kao i ekološki prihvatljivih načina prevoza kao što su električna vozila i bicikli, zatim ekološki prihvatljivog smeštaja...- rekla je ona.

Na području valjevskih planina, kazala je, novcem UNDP - a projekat se sprovodio od 2020. do 2022. godine i za to vreme je uređeno, obeleženo, i opremljeno 278 kilometara planinarskih i pešačkih staza na području valjevskih planina i razvijena platforma sa sveobuhvatnim informacijama o 136 pešačkih staza širom Srbije. Data je podrška lokalnim preduzetnicima, posebno njihovom osnaživanju u oblasti turizma, ugostiteljstva i izrade rukotvorina, kako bi unapredile poslovanje i standarde, i razvile digitalne veštine, da bi mogle da odgovore na potrebe savremenih posetilaca.

Osim ova tri projekta, u planu su i drugi, pa će UNDP podržavati razvoj pilot destinacija, raditi na pripremi poziva za druge destinacije širom Srbije i edukaciji ključnih aktera u oblasti turizma o promovisanju održivog domaćinskog turizma.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.