utorak, 22 avgust 2023 07:00

LIMENKA TEATAR FEST OVE GODINE U SOMBORU Vreme za bajku je – uvek

Limenka teatar festu, koji je lane s velikim uspehom održan u Novom Sadu, ove će godine domaćin biti Sombor.

Najmlađu tamošnju publiku očekuje sedam predstava iz šest zemalјa (Bosne i Hercegovine, Mađarske, Hrvatske, Bugarske, Srbije i Perua), koje su odabrale selektorka, glumica i reditelјka Ana Zdravković, i glumica Valentina Pavličić, umetnička direktorka Limenka teatar festa. “Kako nam poručuju umetnici iz Osijeka - vreme za bajku je uvek! A mi ćemo ih deci najlepše ispričati u vreme Limenka teatar festa”, navodi Valentina Pavličić.

Festival 30. avgusta počinje karnevalskom povorkom, u kojoj će učestvovati najmlađi somborski glumci, pevači, folkloraši, sportisti, balerine, tamburaši, pa čak i mali pčelari. A nakon svečanog otvaranja, prvog dana festivala na repertoaru je “Jedna gomila Kufli” Pozorišta lutaka Bela Kover iz Segedina. U četvrtak, 31. avgusta publika će moći da uživa u “Tri junaštva Kralјevića Marka” Dečjeg pozorišta “Čarapa” iz Beograda, da bi sledeće večeri “Vrijeme za bajku” izvelo Dječje kazalište Branka Mihalјevića iz Osijeka. U subotu, za matine je rezervisan “Ritualni ples makazama” Hoze Navaro teatra iz Perua, dok večernji termin donosi „Šest pingvinčića” Ilkova teatra iz Sofije. Za poslednji dan festivala, nedelјu, planirane su predstave “Cirkus” Lutka scene “Pepino” iz Niša, te “Cvrčak i mrak” Pozorišta mladih iz Sarajeva.

Valentina Pavličić kaže da sve predstave Limenka teatar festa na različite načine intrigiraju dečju maštu: dok jedna ulazi u svet srpske epske tradicije i upoznaje nas s običajima i verovanjima starih vremena, druge odgovaraju na pitanja o prijatelјstvu, lјubavi i hrabrosti, ili na komičan način prikazuju svet cirkuskih umetnika, ili pak propituju - da li je važnije duhovno ili materijalno, dok će nas jedna od njih odvesti u srce peruanskih Anda. Ukratko, sve predstave su avanturističkog duha, zabavne i poučne i, što je najvažnije, pale lampice mašte u dečjim glavama umesto na mobilnim telefonima.

Podsetimo, Limenka teatar fest nastao je kao korak dalјe u razvoju programa Limenkica ulaznica, koji postoji od 2009. godine. Dečje pozorište “Čarapa”, Udruženje Eko art i Škola plus idejni su tvorci ovog projekta koji već 14 godina okuplјa decu, roditelјe, mlade, njihove bake i dede koji se kroz razne programe edukuju o zaštiti životne sredine i značaju reciklaže. Za sve te godine, kroz programe je prošlo 80.000 dece i odraslih, a prikuplјeno je preko pola miliona limenki koje su reciklirane.

Posebna zanimlјivost festivala je da se ulaznice za predstave ne mogu kupiti novcem! Umesto toga, gledalac mora da sakupi i donese pet limenki, za koje potom dobija jedan alu-koin, prvu ekološku valutu na svetu, načinjenu od aluminijuma, koju menja za ulaznicu. Limenka teatar fest organizuje se uz podršku kompanije Ball Packaging, Recan fondacije, a u saradnji sa projektom „Svaka limenka se računa“. Pozorišni deo programa podržala je i kompanija NIS, koja će na četiri pumpe u Somboru postaviti kutije u koje će svako moći da ubaci praznu limenku. Sve tako prikuplјene limenke na poklon dobijaju somborski đaci četvrtih razreda, koji će tako obezbediti kartu za jednu od festivalskih predstava - “Tri junaštva Kralјevića Marka”, i to izvođenje koje je na programu 1. septembra od 11.30 sati.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.