četvrtak, 03 avgust 2023 10:02

Izložba o alternativnoj umetnosti u Somboru

Gradski muzej ove godine obeležava 140 godina postojanja izložbom o tri umetnika koji su se kroz performanse iskazivali kao posebne i kreativne ličnosti

Izložba „Pokušaji emancipacije – osamdesete: Zoltan Radić – Dragan Rakić – Dragan Pantić” otvorena je u Gradskom muzeju u Somboru na način i u duhu postavke umetnika koji su pomerali i ispitivali granice stvaralaštva.

Izložba je otvorena na Trgu republike, na travnatom platou ispred Gradskog muzeja, potom je publika imala prilike da vidi radove ovih umetnika izložene u muzeju, a sve je nastavljeno u dvorištu institucije druženjem uz muziku i poziv publici da obuče ili ponese sa sobom nešto iz osamdesetih.

Autor izložbe je Čedomir Janičić, muzejski savetnik i istoričar umetnosti, a ova postavka jedna je od velikih produkcija kojom Gradski muzej u Somboru obeležava 140 godina postojanja.

Za otvaranje je odabran plato ispred muzeja kao podsećanje da je 21. oktobra 1988. godine tu otvorena 28. Likovna jesen – Umetničko etičko, kada je ova manifestacija prvi i jedini put prikazala primere nove umetničke prakse. U performansu na otvaranju učestvovali su umetnik Zoltan Radić, kustos Čedomir Janičić, David Firanj, direktor Gradskog muzeja u Somboru, Brankica Ćurčić, kustoskinja, istoričarka umetnosti, i Đorđe Šipoš, preparator. Nakon toga Zoltan Radić je u prostoru muzeja izveo performans u kojem je lomio hleb, zlatnik iz hleba je poklonio muzeju, a posetiocima delio „mrvice kulture”.

Izložba Gradskog muzeja pokazuje rad i odnos prema stvarnosti Zoltana Radića, Dragana Rakića i Dragana Pantića tokom osamdesetih godina u Somboru, sa naglaskom na njihovu umetničku akciju iz 1984. godine. Kako navodi autor izložbe, u pitanju je pokušaj dela tada mlađe generacije da kroz primere novije umetničke prakse – pre svega performanse – izbore status nezavisnih i kreativnih ličnosti, da se emancipuju u uslovima društvenih i kulturnih stereotipa, u atmosferi koja je bila podjednako podsticajna i ograničavajuća, a tipična za poslednju deceniju pred raspad SFRJ. Umetnici su, čuvajući svoju individualnost, birali gradske trgove, ćoškove i periferiju i upućivali kritiku na ekološku i etičku ravnodušnost, navodi se u materijalu za ovu postavku.

Izložba uključuje slike, crteže, biografski, filmski i foto-materijal koji prati najvažnije aktivnosti ovih umetnika od 1984. do 1988. godine, a poseban akcenat je stavljen na njihovu neformalnu grupu Alternativni provincijalni teatar Imago (APTI). Za ovu izložbu radovi i dokumentacija pozajmljeni su iz privatnog vlasništva.

Najavljeno je da će autor postavke Čedomir Janičić, muzejski savetnik, i umetnik Zoltan Radić 12. avgusta u 12 časova razgovarati o ovoj izložbi sa posetiocima u Gradskom muzeju u Somboru.

Izvor: Politika

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.