nedelja, 30 jul 2023 21:23

Od privilegovane profesije do pitanja - ko će u budućnosti da prenosi znanje novim generacijama?

Od osamdeset mesta na Pedagoškom fakultetu u Somboru, ove godine samo trinaest studenata opredelilo se za poziv učitelja.
Od privilegovane profesije do pitanja, ko će u budućnosti da prenosi znanje novim generacijama.

55 budžetskih mesta, 25 samofinansirajućih, a samo 14 studenata ove godine počeće školovanje na Pedagoškom fakultetu u Somboru. Podatak kao očiti primer da je status prosvetnih radnika u društvu direktno doveden u pitanje. Ništa bolja situaciji nije ni na ostalim fakultetima u zemlji koji su usko povezani sa profesijom prosvetnih radnika.

"Ne razvijeno obrazovanje, ne razvijano društvo, frustrirano društvo, protiv toga mora da se borimo. Alarmantna je situacija u pogledu zainteresovanosti mladih za prosvetu, to mora da se menja time što će država dodatno energije da uloži u poboljšanje i materijalno i uvažavajućeg statusa za prosvetnog radnika u društvu", rekao je profesor dr Siniša Marković.

"Učenik pretukao nastavnika", "Đaci izmakli stolicu profesorki", "Osumnjičeni za napad na nastavnika, privedeni" - neki su od naslova koje sve češće viđamo u medijima. U kom momentu je status prosvetnog radnika, sada već i bezbednost, dovedena u pitanje?

"Onog momenta kada je porodica prestala da obavlja svoju osnovnu društvenu funkciju, da vaspitava svoju decu ili svoje dete, onda su se poremetili i svi sistemi vrednosti u razvoju tog deteta. Roditelji su prezaposleni, ali koliko god da jesu, moraju da nađu vremena i načina da vaspitava, nema više baka i deka, deca su prepuštena sama sebi ili negativnim uticajima iz šire sredine", rekla je Vera Stojšić Gašparovski, predsednica Udruženja vojvođanskih učitelja.

Pored neophodne uloge porodice, sistemsko uređenje od ključnog je značaja, a kao glavni problem izdvaja se:

"Ne uvažavanje ključnih odluka koje se tiču tog perioda obrazovanja, od prvog do četvrtog razreda. Odluke se donose, obaveštavaju nas preko medija, što je nezamislivo, da vi profesionalno dobijete obaveštenje preko medija. To su vrlo čudne stvari koje su se dešavale u poslednje vreme, nadamo se da je tome došao kraj", naglasila je Gašparovski.

Pomenuti sistemski pristup, nedovoljni finansijski podsticaji, nefunkcionalnost porodice, samo su neki od očitih razloga koji dovode do nezainteresovanosti mladih ljudi za poziv učitelja. Prosvetni radnici apeluju da su promene neophodne, kako vrlo brzo ne bismo došli do pitanja ko će ove godine dočekati đake prvake.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Čarobne reči kao što su molim, izvolite i hvala otvaraju sva vrata, međutim, postoji jedna reč još moćnija od prethodno ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.