nedelja, 30 jul 2023 21:04

Istraživanje u Somboru: Žene i devojčice se ne osećaju bezbedno u javnom prostoru

Žene i devojčice u Somboru ne osećaju se bezbedno u javnom prostoru, pokazuju rezultati istraživanja u kome je učestvovalo oko 400 žena i devojčica iz gradskih osnovnih i srednjih škola i udruženja.

Učesnice ankete navele su da same prave strategije kretanja kroz grad i mesta koja će izbegavati kao i da prepoznaju određene zone, ulice i mesta u gradu gde imaju osećaj ugroženosti i nebezbednosti.
Mapirale su "nebezbedne" javne prostore koji bi trebalo da budu prikazani na interaktivnoj mapi Sombora na zvaničnom gradskom sajtu i navele da nemaju poverenja u nadležne institucije već da same treba da brinu o svojoj bezbednosti.
Žene i devojčice koje su učestvovale u istraživanju dale su i predloge za unapređenje bezbednosti, kao što su obezbeđivanje adekvatnog gradskog osvetljenja, održavanje visokog i niskog rastinja u gradu i češće patroliranje policije.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta "Sombor - bezbedan grad za žene i devojčice" koji je realizovan od oktobra 2022. do juna 2023. godine uz podršku Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) i ambasade Velike Britanije u Beogradu.

Bezbednost žena u javnom prostoru posmatrana je, ne samo u odnosu na njihovu fizičku bezbednost i zaštitu, već i osećanje sigurnosti i straha od nasilja.

Izvor: 021.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Čarobne reči kao što su molim, izvolite i hvala otvaraju sva vrata, međutim, postoji jedna reč još moćnija od prethodno ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.