četvrtak, 06 jul 2023 05:58

Somborski filmski festival od 11. do 14. jula

Peti po redu Somborski filmski festival biće održan od 11. do 14. jula 2023. u organizaciji Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor.

Prestižno priznanje Somborskog filmskog festivala "Specijalni Ernest" za doprinos dobrim filmovima, na osnovu odluke direkcije festivala, ove godine će posthumno biti dodeljen reditelju Mladomiru Puriši Đorđeviću, velikanu evropske kinematografije. Priznanje će u njegovo ime primiti njegova ćerka Lidija Andrić tokom svečanog zatvaranja festivala 14. jula.

Film "Usta puna zemlje", koji je Puriša Đorđević završio neposredno pred smrt i koji je do sada prikazan na nekoliko prestižnih festivala, biće prikazan 11. jula u 23 časa u okviru sekcije „Kad bi Sombor bio Holivud“ u Atrijumu gradske kuće u Somboru.

Ovo ostvarenje je ekranizacija istoimenog romana Branimira Šćepanovića u kome glavnu ulogu tumači Somborac - Radivoje Raša Bukvić, kao i druga poznata imena poput Sonje Kolačarić, Andrije Kovača, Lazara Jovanova, Aleksandre Rukavine i drugih.

„Puriša Đorđević ostavio je neizbrisiv trag ne samo u srpskom već i u evropskom filmu. Njegov izuzetno bogat i raznovrstan opus svrstava ga u stvaraoca modernog filmskog izraza koji izaziva publiku kako odabirom tema tako i filmskom naracijom“, rekla je Vesna Šašić, direktorka Festivala i dodala: „Ne samo dužinom karijere i brojem filmova koje je ostavio iza sebe već i originalnim autorskim pečatom Puriša Đorđević upisao se u red najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih autora.“

Puriša Đorđević (1924 - 2022) tokom svoje duge karijere snimio je više od 80 filmova, od čega 20 igranih filmova, a ostao je zapamćen po ostvarenjima sa kojima se proslavio i na evropskom planu - „Devojka“, „San“, „Jutro“, „Podne“ i drugim. Njegovi filmovi prikazivani su na najprestižnijim filmskim festivalima poput Venecije i Berlina, a dobitnik je i nekoliko Zlatnih arena u Puli.

Filmovi koji će biti prikazani tokom 5. Sombroskog filmskog festivala su nagrađivana ostvarenja sa značajnim referencama najvećih regionalnih i međuarodnih festivala, izjavio je selektor ove filmske smotre Dejan Dabić.

Debitantski film “Usekovanje” reditelja Siniše Cvetića objedinio je nagradu žirija za režiju i nagradu publike na moskovskom festivalu, a u zgusnutoj dramaturgiji i rediteljski vrlo zrelo, dočarava portret savremene porodice. Radnja filma prati dan kada se obeležava Slave tokom koje se razotkrivaju mnoge porodične tajne i problemi.

Film će biti prikazan na dan otvaranje festivala 11. jula u 21.30 časova. Uloge u filmu su ostvarili - Pavle Mensur, Bojan Žirović, Aleksandra Balmazović, Marko Grabež, Anita Ognjanović, Zlatan Vidović, Dubravka Kovjanić, Milica Janevski, Aleksandar Đurica, Aleksandra Pleskonjić Ilić, Jovana Gavrilović, Momčilo Pićurić, Vahid Džanković.

Film koji potpisuje rediteljski dvojac Dušan Zorić i Matija Gluščević “Da li ste videli ovu ženu” svetsku premijeru imao je u Veneciji, a nagrađivan je i na festivalima u zemlji i u inostranstvu. Ovo je nesvakidašnji triptih o sredovečnoj ženi, u kome je glavnu ulogu ostvarila proslavljena hrvatska i regionalna glumica Ksenija Marinković, svoj kvalitet bazira na originalnosti autorskog koncepta. U ostalim ulogama pojavljuju se Isidora Simijonović i Boris Isaković. Film će biti prikazan somborskoj publici 13. jula u 21.30 časova.

Slovenački “Jahači” u režiji Dominika Menceja kao svojevrsna balkanska varijanta čuvenog filma “Goli u sedlu”, donosi priču o dva mladića koji, sa preuređenim mopedima u choppere, kreću u svojevrsnu potragu za slobodom. Na svom putu susreću i druge "jahače", ali neočekivani obrt menja njihov plan. Jednu od glavnih uloga je ostvario fantastični Nikola Kojo. Film je prikazivan na regionalnim festivalima poput Sarajeva i Zagreba, a ovog leta stiže i u Somobor. Projekcija je zakazana za 12. jula u 21.30 časova.

Somborski filmski festival održava se u periodu od 8. do 14. jula ove godine, s tim što su prvi dani rezervisani za predfestivalski program (8, 9, 10. jul) nakon čega se nastavlja sa Festivalskim programom koji se sastoji od glavnog programa, selekcije filmova mladih autora, panorame mađarskog filma i pratećeg programa u okviru kojeg je i selekcija "Kad bi Sombor bio Holivud".

Ulaz na sve programe festivala je besplatan, a projekcije i prateći programi održaće se u Atrijumu Gradske kuće na Trgu Koste Trifkovića i dvorištu Gradskog muzeja u Somboru. U slučaju lošeg vremena lokacija glavnog programa premešta se u Narodno pozorošte Sombor, svečanu salu Gradske kuće i veliku salu Kulturnog centra "Laza Kostić".

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.