četvrtak, 06 jul 2023 05:54

Sastanak lokalnog štaba za vanredne situacije grada Sombora na temu aktuelne afričke kuge svinјa

Državna sekretarka u Ministarstvu polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Dušanka Golubović, zajedno sa predstavnicima Republičke veterinarske inspekcije, veterinarskim stanicama i proizvođačima, održala je sastanak regionalnog kriznog centra na temu pojave bolesti afričke kuge svinja u Srbiji.

Sa tim u vezi, Štab za vanredne situacije grada Sombora održao je dana 04.07.2023.god. sednicu o prevenciji bolesti afrička kuga svinja, a kojom je predsedavao gradonačelnik i komandant Štaba za vanredne situacije grada Sombora Antonio Ratković. Na navedenoj sednici predočene su informacije i razmotrena je aktuelna epizootiološka situacija gde je ustanovlјeno da na teritoriji grada nema potvrđenih slučajeva afričke kuge svinja kod domaćih i divlјih svinja.Takođe usvojen je i zaklјučak o formiranju Lokalnog kriznog centra za afričku kugu svinja na teritoriji Grada Sombora gde su definisane mere i zadaci svih članova u cilјu sprečavanja pojave, praćenja kretanja i kontrole zarazne bolesti afričke kuge svinja na teritoriji grada.

Afrička kuga svinja je virusna bolest koja pogađa domaće i divlјe svinje, nije opasna po zdravlјe lјudi, nema vakcine i jedini način borbe je poštovanje strogih biosigurnosnih mera propisanih za držaoce svinja i korisnike lovišta.

U Srbiji je od početka godine potvrđeno 15 slučajeva afričke kuge kod divlјih svinja i 54 slučaja kod domaćih svinja, zaklјučno sa 03.07.2023. godine. U okruženju je prisustvo iste potvrđeno u Republici Srpskoj i Hrvatskoj.

U cilјu informisanja javnosti o merama prevencije, zaštite i sprečavanja širenja bolesti afričke kuge svinja, u naselјenim mestima grada Sombora, lovačkim društvima, prodavnicama stočne hrane i drugim vidnim mestima biće istaknuti plakati koje možete videti u prilogu ove vesti.

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.