petak, 30 jun 2023 06:26

Bački Monoštor - selo gde "cvetaju" murali

Za Bački Monoštor kažu da je jedino selo u Bačkoj i šire sa najviše oslikanih murala, a ovo mesto je posebno po aktivnostima i redovnim akcijama meštana koji prikupljaju ambalažni otpad i na taj način doprinose čuvanju i razvoju svoje zajednice. Turista u ovom kraju je sve više, a ono što im jedino nedostaje je malo više smeštajnih kapaciteta.
Bački Monoštor, selo nadomak Sombora pored raskošne prirode i dobre hrane postalo je nadaleko poznato po muralima prirodnih lepota Specijalnog rezervata priorde "Gornje Podunavlje“ i Rezervata biosfere "Bačko Podunavlje“, među kojima je ovo mesto ušuškano. Murali su na zidovima škole, bibloteke, Mesne zajednice i drugih važnih objekata.

“Druga faza odobrenog projekta preko LAP za decu Grada Sombora je završena sa radionicama slikarstva za najmladje učesnike, kao i oslikana još dva murala. Turisti i građani lepo reaguju, a i deci je zabavno”, kaže Dalibor Forgić, UG “Bodrog” u Bočkom Monoštoru.

Sve je više turisa koji dolaze u ovo selo, a meštani poručuju da svi koji dođu su dobrodošli.

Građani imaju visok nivo ekološke svesti, a novac od sakupljenog i prodatog ambalažnog otpada investiraju u svoju zajednicu.

“UG bački Monoštor se proteklu deceniju bavi prikupljanjem otpadne ambalaže za reciklažu, takođe počeli smo da prikupljamo i stare gume, a sva sredstva ulažemo u vrtić, školu i seosku ambulantu..”, napominje Forgić.

Osim staze zdravlja dužine 7,5 kilometara, u ovom mestu ističu da je tokom prethodnih godina posađeno preko 5.000 sadnica drveća. Za sada je oslikano dvadesetak murala, ali to nije, kako kažu, broj na kojem će stati.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrologija može biti mnogo komlikovanija nego što se čini, zato ćemo verovatno pronaći neke pogrešne interpretacije oso...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.