utorak, 13 jun 2023 05:34

Konačno počeo tretman suzbijanja komaraca u Somboru i mestima somborske opštine

Prema najavama meteorologa, u naredna tri dana vreme će biti bez padavina, te će predveče biti pogodno vreme da se krene sa tretmanom suzbijanja komaraca u naselјenim mestima na teritoriji grada Sombora u kojima je veći broj jedinki, a tretman će se vršiti i u samom gradu, kao i u ostalim naselјenim mestima.

Na celoj teritoriji AP Vojvodine, pa tako i u našem gradu imamo ekstremnu brojnost komaraca koja je izaazvana visokim vodostajem svih vodenih tokova i površina zbog izuzetno velike količine padavina, kao i ostalim meteorološkim uslovima koji pogoduju razvoju komaraca.

Prema rečima stručnjaka, zbog nepogodnih meteoroloških prilika tretmani komaraca, iako planirani i najvalјivani u zakonskom okviru, nisu mogli biti realizovani.

„Tretman se vrši u predvečernjim časovima kada je aktivnost komaraca najveća, tačnije u sumrak, na optimalnoj tempareaturi za njihovu aktivnost od oko 23 stepena i tokom odsustva vetra. Granica za tretman komaraca je brzina vetra je oko 3 m/s, a ukoliko je brzina vetra intenzivnija, let komaraca izostaje, tako da tretman nema efekta. Takođe, komarci ne lete tokom padavina, kojih je u prethodnom periodu bilo svakodnevno. Nakon vršenja tretmana, najmanje 4 do 6 sati ne sme doći do padavina, koje bi u tom slučaju isprale sav preparat, s toga tretman ne bi bio uspešan. Padom temperature vazduha ispod 16 stepeni, aktivnost komaraca opada tako da dejstvo preparata znatno slabi i ne dolazi do smanjenja populacije odraslih jedinki“ objasnila je Emina Salapura, inženjer iz preduzeća „Oris“ d.o.o Sombor.

Tretman iz vazduha i sa zemlјe će se sprovesti preparatima koji su štetni za pčele. Upozoravaju se pčelari da zaštite ili izmeste svoje košnice najmanje pet kilometara od mesta tretiranja.

Mape sa lokacijama na kojima se vrši tretman, nalaze se na Fejsbuk i internet stranici preduzeća „Oris“ d.o.o Sombor, gde se mogu pratiti najave i precizni termini radova.

Dostupan telefon za sva pitanja je: 025/515-50-55

Slobodno vreme

Lifestyle

Prema podacima Interpola, globalna ilegalna industrija lažnih lekova najbrže je rastuća kriminalna delatnost na svetu sa...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.