utorak, 13 jun 2023 05:31

Otvaranje izložbe “Celina”, autora Marka Vukše i Tamare Nedeljković Vukša

U utorak, 20.6.2023. godine, u Velikoj galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe „Celina“, autora Marka Vukše i Tamare Nedeljković Vukša, s početkom u 19.00 časova.

POTENCIJAL CELINE

Umetnički par, Tamara Nedeljković Vukša i Marko Vukša, radovima različitih medija i poetika teže da iste povežu u podjednako harmoničnu i smislenu celinu, – ne samo na nivou profesionalnog rada, već i na novou njihove intime. Obzirom da često izlažu zajedno (Zaječar, Tokio, Zrenjanin, Pančevo, Apatin, Beograd), uvek se nađe nova ideja koja njihov rad pomeri u nekom od mogućih pravaca. Time se estetska jedinica (estetske jedinice) pomera za onoliko specifičnosti koliko ga zadaje prostor, vreme i mi u njima. Harmonija vizuelnih identiteta (slikarskih i vajarskih) se pomera, živi, raste, menja se, baš kao i harmonija intimusa. U tom smislu, svakako treba imati u vidu geštalt teoriju koja računa na različita artistička stremljenja koja, na koncu, vrlo složno iznašaju svoju celinu. Drugim rečima, iako su u pitanju različite poetike, toj i takvoj celini ne može biti ništa dodato/oduzeto, a da ista ne promeni svoju dotadašnju vizuelnu jedinicu. Pri tom, ako je početak celine različitost medija Tamare i Marka, svakako je tačka spajanja podjednako pročišćene površine platna i skulpture. Živost, razigranost i potencijalna kretanja celine upotpunjena su Tamarinim bojenim poljima koja stoje naspram Markovih monohromnih formi. Izvesna strogost Markovih oblika, sa jedne strane, te blagost Tamarinih, sa druge, inicira spoj taktilnih površina koje računaju na panteističke vrednosti, odnosno sposobnost transformacije celine kroz usaglašenost njenih delova. Kao TiM, radovi im se nadopunjuju – Tamarini nežni, pastelni, zamagljeni, slojeviti, skriveni pasaži, stoje naspram Markovih konkretnih, kubičnih, kompaktnih formi. Moguće je da potencijal ženskih principa ostvaren u kompatibilnosti sa muškim principima, te da je prevođenje i ostvarivanje nežnosti moguće (samo) u potencijalu njene muškosti. I, obrnuto. Ovo im je jedanaesta izložba, a sa njima, svoj rad izlaže i njihova ćerka, Vaja, koja ima 8 godina.

Slađana Dragičević Trošić

Biografije:

Tamara Nedeljković Vukša

Diplomirala je 2002. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. U statusu samostalnog umetnika od 2003. godine. Članica je ULUPUDS-a i ULUS-a. Samostalno izlagala 19 puta (Srbija, Japan, Izrael) i na preko 180 kolektivnih izložbi, bijenala… (Srbija, Crna Gora, Slovenija, Rumunija, Albanija, Španija, SAD, Nemačka, Japan). Učesnica više umetničkih kolonija i radionica (Srbija, Crna Gora, Rumunija, Japan). Dobitnica 11 nagrada u oblasti vizuelnih umetnosti.

Marko Vukša

2001. diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde od 2016. god. radi kao docent na predmetu Primenjeno vajarstvo. Samostalno izlagao 21 put, u Srbiji, Japanu, Izraelu, a kolektivno izlagao na 200 izložbi, bijenala… (Srbija, Crna Gora, Slove[1]nija, Rumunija, Albanija, Španija, Francuska, Austrija, SAD, Kina, Nemačka, Japan). Učesnik i organizator više umetničkih kolonija, simpozijuma i radionica u Srbiji, Crnoj Gori, Rumuniji, Kini i Japanu. Realizovao je 35 skulptura u javnom prostoru i kolekcijama u Srbiji, Kini, Japanu i Rumuniji. Dobitnik 16 nagrada i priznanja za skulpturu u Srbiji, Francuskoj i Kini.

Slobodno vreme

Lifestyle

Prema podacima Interpola, globalna ilegalna industrija lažnih lekova najbrže je rastuća kriminalna delatnost na svetu sa...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.