četvrtak, 08 jun 2023 05:25

Milanoviću Pesnička povelja „Venac Laze Kostića”

Pesnik Bratislav R. Milanović ovogodišnji je dobitnik velikog književnog priznanja Pesničke povelje „Venac Laze Kostića”. Nagrada je ustanovljena pre jedanaest godina, ima podršku grada Sombora, a o njoj brinu somborska Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki” i Udruženje građana „Ravangradsko proleće”. Nagrada je laureatu Milanoviću uručena, po tradiciji, na manifestaciji „Dan Laze Kostića”, u Somboru, 3. juna, na dan kada je Kostić 1909. godine u Budimpešti dovršio poslednju strofu svoje najpoznatije pesme „Santa Maria della Salute”, među najlepšim lirskim ostvarenjima u srpskoj poeziji.

Odluku da Povelju „Venac Laze Kostića” za 2023. godinu dobije Bratislav R. Milanović jednoglasno je doneo tročlani žiri koji je radio u sastavu Radomir Andrić, prošlogodišnji dobitnik, Goran Malbaša, komparatista i bibliotekar, i pesnik i književni kritičar David Kecman Dako (predsednik).

Tehnologija ne razume humor

Prigodna svečanost i dodela priznanja održana je u prostoru Legata „Miroslav Josić Višnjić”, koji se nalazi pod krovom somborske biblioteke. Čula se tom prilikom reč Anite Stojakov, većnice za kulturu grada Sombora, Nataše Turkić, direktorke biblioteke, iz čijih je ruku Milanović primio priznanje, Gorana Malabaše, koji je kazivao slovo o laureatu, i Davida Kecmana Dake, čiji govor je bio posvećen značajkama Milanovićevog lirskog koncepta od prvih pesničkih knjiga „Jelen u prozoru” (1975), „Klatno” (1980) i „Neman” (1987), sve do zbirki „Pisma iz prastare budućunosti” (2021) i „Plava meduza” (2022).

Nagrađeni pesnik je kazivao besedu Lazi Kostiću i izbor iz svoje poezije.

Izvor: politika.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.