Festival Multikulturalnosti “MultiKulti 2023. – Vojvodina zlatom vezena” Festival Multikulturalnosti “MultiKulti 2023. – Vojvodina zlatom vezena”
petak, 19 maj 2023 05:26

Festival Multikulturalnosti “MultiKulti 2023. – Vojvodina zlatom vezena”

U sredu, 31. 5. 2023. godine, u Somboru, održava se šesto po redu izdanje festivala Multikulturalnosti pod nazivom “MultiKulti 2023. –Vojvodina zlatom vezena”.

Festival će početi otvaranjem izložbe na otvorenom “Vojvođanska biserna grana”, autora Milana Stepanova, Gordane Staraček i Aleksandre Dobrin, u ulici Laze Kostića, u 12.00 časova.

U 18.00 časova u Svečanoj sali gradske kuće,održaće se stručno predavanje na temu: Zlatovez na nošnji naroda Vojvodine, čiji su predavači Milan Stepanov i Gordana Staraček.

Nakon toga, u 20.00 časova, na Trgu Svetog Đorđa, održaće se koncert SKC-a “Vuk Stefanović Karadžić” Bačka Topola.

SKC ,,Vuk Stefanović Karadžić” osnovan je 21. Februara 1990.godine u Bačkoj Topoli sa zadatkom da negujući kulturu srpskog naroda omeđi njegovo duhovno i materijalno trajanje,da sačuva tradiciju predaka i preda je potomcima.

Članovi SKC-a neguju pesmu,igru,muziku,lepu reč i običaje. Posebna pažnja poklanja se tačnom zapisu običaja,originalnom nacionalnom kostimu,negovanju izvornog oblika stvaralaštva.

Činjenica da je srpski narod jedan narod, a da mnoštvo pojavnih oblika u njemu čini kulturno blago koje se može sresti samo u narodu sa dugom istorijom.

Kao priznanje za negovanje duhovne kulture srpskog naroda SKC ,,Vuk Stefanović Karadžić” je dobitnik arhijerejske gramate priznanja srpske pravoslavne crkve.

U trajanje SKC-a ,,Vuk Stefanović Karadžić” ugrađeno je mnogo ljubavi, entuzijazma, znanja, stečena mnoga prijateljstva, a iskreno se nadamo da će i ovo naše predstavljanje doprineti daljem zbližavanju ljudi i kultura za dobrobit svih nas.

Festival multikulturalnosti nastao je 2017. godine, s ciljem da se promovišu vrednosti koje stvara i neguje 21 nacionalnost koja živi u Somboru, kao i da se očuva njihovo kulturno nasleđe.

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.