četvrtak, 18 maj 2023 05:57

Izložba arheologije „Krug života i smrti“ u Gradskom muzeju u Somboru

Povodom 140 godina postojanja Gradski muzej Sombor pripremio je nekoliko autorskih projekata, a prvi je velika izložba arheološkog odeljenja. U četvrtak, 18. maja otvara se izložba „Krug života i smrti – prstenje iz srednjevekovne arheološke zbirke Gradskog muzeja Sombor“. Autor postavke je arheolog Viktorija Uzelac, a izložbu će u 18 časova otvoriti Divna Gačić, muzejski savetnik arheolog iz Muzeja grada Novog Sada.

Nedelju dana kasnije, 25. maja biće otvorena izložba „Krug života i smrti – analize drugačijih perspektiva“ čiji autori su Anđelka Putica i Viktorija Uzelac, viši kustosi arheolozi.

Ova izložba rezultat je interdisciplinarnog istraživanja i analiza predmeta sa nekropola. Cilj izložbe je da ukaže na nova saznanja i da predstavi jedan manji deo aktuelnih muzejskih akvizija koje potiču sa arheoloških istraživanja i iskopavanja u proteklih 20 godina na teritoriji koju pokriva Gradski muzej Sombor, a što obuhvata osim Sombora i opštine Apatin, Kula i Odžaci. Autorke izložbe skreću pažnju na činjenicu da se kolektivno pamćenje zajednice jasno oslikava na određenim „mestima“ sa posebnim simboličkim značenjem koja imaju ulogu oblikovanja identiteta te zajednice. Nekropole spadaju u takva mesta i grobovi su izraz simboličkog suočavanja pojedinaca i društva sa smrću i imaju šire značenje od samog obavljanja pogrebne prakse.

Namera autorki izložbe je da kroz raznolike i detaljne priče približe pojedinca, ali i zajednice iz određenih perioda ljudske prošlosti – od bronzanog doba do srednjeg veka. Osim toga, većina skeletnih ostataka omogućila je uvid u različite identitete i nepoznate, daleke odnose, a pronađeni predmeti doprineli su razotkrivanju detaljne biografije – životne priče pojedinaca ili zajednice ispričane kroz prikaz njihove smrti ili pokopa.

Pred publikom će se naći složena slika prošlosti, a u kreiranju ove izložbe saradnici su bili biofizičari antropolozi prof. dr Sofija Stefanović, dr Jelena Markovski, Neda Dimovski, dr Ksenija Đukić i Milutin Micić. Konzervaciju i restauraciju je radila Danijela Jovanović, dok je rekonstrukciju groba napravila Marijeta Sidovski.

„Poslednji balkanski vampir” u Novom Sadu

Sa otvaranjem ove izložbe biće promovisan i projekat „Godina arheologije 2025“ povodom nominacije Beograda za domaćina konferencije Evropske asocijacije arheologa 2025. godine.

Izložbe arheološkog odeljenja biće otvorene do 1. jula ove godine, a tokom maja i juna biće organizovano i više stručnih vođenja kroz postavku.

Izvor: Politika

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.