četvrtak, 18 maj 2023 05:55

Brže do posla kroz dualno obrazovanje

Bliži se kraj školske godine, a sa njim i muke osmaka kojim obrazovnim smerom žele dalje da idu. Dualno obrazovanje je relativno novi model obrazovanja u srednjim školama kod nas koji podrazumeva praktičnu i teorijsku nastavu od starta srednjeg obrazovanja. Sve veći broj učenika završnih osmih razreda, ali i srednjih škola, koje nisu u sistemu dualnog obrazovanja, žele ovakav model, budući da učenici kada završe srednju školu imaju mogućnost da se zaposle ukoliko ne planiraju upisati fakultet. U Somboru, gradu koji ima značajan potencijal u ovom smislu, ističu da sa uspehom realizuju ovakav način nastave.
Srednja tehnička, Srednja ekonomska i Srednja poljoprivredno – prehrambena škola u Somboru sprovode dualno obrazovanje, a njihovi, sada već bivši učenici, imaju posao, kako kažu, svoju platu i mogućnost napredovanja poput Ognjena Terzića.

"Dualno obrazovanje dalo mi je mogućnost da se zaposlim, da se pokažem, da se zaposlim i imam svoj dinar. Poručujem svim osnovcima da razmišljaju u tom smeru", kaže Ognjen Terzić iz Sombora.

Želje osmaka su različite, od toga da budu ekonomisti, budući pravnici ili medicinari, a nastavnici iz škola u sistemu dualnog obrazovanja ipak ističu prednosti školovanja koje zahteva praktično znanje uz mogućnost zaposlenja.

"Upisala bih Srednju medicinsku školu, a kasnije želim da završim psihologiju i da budem dečiji psiholog", kaže Lorna Božić, učenica osmog razreda OŠ "Bratsvo – Jedinstvo“ u Somboru.

"Dualno obrazovanje pokazalo se kao odličan model spoja teorijskog i praktičnog zannja, to je ono što je budućnost", priča Nikola Jovičić, koordinator za dualno obrazovanje u Srednjoj tehničkoj školi u Somboru.

"Naši obrazovni profili u dualnom obrazvanju privlače sve veći broj dece, važno je da je kvalitetno, interesantno i prilagođeno budućim učenicima“, kaže Jovo Ćato, direktor Srednje poljoprivredno – prehrambene škole u Somboru.

"Imali smo srdnjoškolce koji su bili u sistemu dualnog obrazovanja i kasnije ostali kdo nas da rade", Savka Vlaškalić, kompanija "Mara“ doo Sombor.

"Dualno obrazovanje daje brojne mogućnosti i ovakvi modeli pokazuju sve prednosti obrazovnog sistema u formi i praktične nastave, a poslodavci imaju profile koji su im poterebni", kaže Jovana Vujković, koordinator usluga PKS.

Za sledeću školsku godinu u somborskim srednjim školama u sistemu dualnog obrazovanja biće oko 100 mesta za sedam obrazovnih profila, a na deci i roditeljima je da odluče kojim životnim smerom žele da idu.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Cene u Grčkoj u 2024. prate trend u Evropi i kao i u svim drugim zemljama, i ove godine su neznatno više nego prethodnih...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.