četvrtak, 11 maj 2023 06:28

Obeleženo 245 godina od osnivanјa somborske Gradske škole „Norma“

Danas je u Somboru obeleženo 245 godina od kada je Avram Mrazović osnovao Gradsku školu „Norma“, u kojoj su se obrazovali prvi srpski učitelјi. Škola je sa radom otpočela 1. maja 1778. godine, a povodom obeležavanja ovog velikog jubileja, na Pedagoškom fakultetu održana je svečana akademija, kojoj su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, na čelu sa zamenicom gradonačelnika Ljilјanom Ticom, kao i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, koji se i obratio prisutnima.

„Danas su nam i više nego potrebni učitelјi, briga o čoveku, lјubav, humanizam, srpska reč čovekolјublјe – možda još bolјa, nekako je deo našeg odnosa prema porodici, religiji, modernoj pedagogiji. U našoj tradiciji, posebno u patrijarhalnoj, “Sine, pazi kuda hodiš“,kaže otac. „Pazi ti oče! Ja idem tvojim stopama“. Uvažavala se tradicija, uvažavalo se iskustvo, porodica i učitelјi koji su tu bili u našem porodičnom okruženju. Ja sam ovde nekoliko puta govorio o đačkoj knjižici u kojoj se nalazi predivna misao da su dve najveće lјubavi roditelјi i učitelј. A đače, njemu se poručuje: „Budi soko, trezvenjak i štediša“. To isto đače, negde s početka 20. veka, u Čitanci za prvi razred, u molitvi svojoj govori: „Usadi lјubav u srce moje, da lјubim braću, drugove svoje, i svakog ko je u srpskom kolu, najviše srpsku crkvu i školu“, podsetio je na nekadašnja učenja pokrajinski sekretar.

On je istakao da Pedagoški fakultet u Somboru, Univerziteta u Novom Sadu, predstavlјa naučno-istraživačku instituciju koja čuva najdužu tradiciju obrazovanja učitelјa kod Srba, te da se svojim radom, savremeni nastavlјači ove tradicije, studenti, nastavnici, saradnici i zaposleni na fakultetu, trude da svojim odgovornim pristupom čuvaju dostojanstvo trajanja i jedinstveni viševekovni kontinuitet u razvoju identiteta.
Takođe, napominje da mu je bilo zadovolјstvo što je prisustvovao obeležavanju ovog jubileja, te i da će Pokrajina nastaviti da pomaže njihov rad i razvoj. Zaposlenima je poželeo puno uspeha i optimizma, stvaralačke i kreativne energije, ali i emocije, jer kako je i sam naglasio, bez lјubavi se ovaj posao ne može raditi.

„Verujem, poštovane kolege, da su vaša znanja, umešnosti, emocionalnosti, da je vaš ukupni aktivni misaono – osećajni odnos prema teorijskim i praksološkim pitanjima takav da ćete vi uspešno nositi teret odgovornosti u kreiranju budućih učitelјa i izazova vremena u kome živimo. Verujem da ćete znati da date odgovore koji su pred nama, koji su možda malo više vama povereni, a da će ih svi drugi usvojiti u svojoj misiji. Pred nama je novih 245 godina. Budite srećni što ste deo te misije. Nije najbolјi trenutak, ali kad je teško moramo podići glavu i ići dalјe“, zaklјučio je Milošević.

U nastavku programa realizovan je i prigodan kulturno – umetnički deo, koji je na najlepši način upotpunio i zaokružio ovu manifestaciju.

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.