petak, 05 maj 2023 05:31

Minut ćutanja Somboraca za poginulu decu u Beogradu (VIDEO)

Dan posle stravične serije ubistava u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, u drugim školama širom naše zemlje prvi čas počeo je minutom ćutanja, a kako u drugim gradovima, tako i u Somboru učenici i građani pale sveće za poginulu decu i radnika obezbeđenja. 
Stručnjaci smatraju da je ovaj tragičan slučaj potpuno atipičan u srpskoj, evropskoj, pa i svetskoj praksi budući da ubica ima samo trinaest godina, da nema nasilničku kartu, da je odličan učenik, a najšokantnija je činjenica da je mesec dana planirao kako će to da uradi i da je fiksirao žrtve ubistva.

Kako učenici, nastavnici, psiholozi i stručnjaci percipiraju ovu situaciju i da li će nas ovaj alarm uzdrmati? Ključna je prevencija u sprezi vaspitanja i obrazovanja, sistemsko rešavanje kako uskratiti uslove mogućnosti devijantnog ponašanja.

Zbog tragedije u kojoj je ubijeno osmoro učenika beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" i radnik obezbeđenja, dan kasnije, prvi čas, počeo je minutom ćutanja i za osnovnoškolce u Somboru.

Zbog čega je tinejdžer pucao, ubio devetoro i ranio sedmoro,svojih drugara, šta je motiv, zapitkuju đaci, a da li imamo dovoljno prevencije i empatije pitaju se psiholozi i nastavnici ističući da za ovakve situacije niko ne može biti spreman.

"Učenici od šestog do osmog razreda su u veoma turbulentom uzrastu, tu je uticaj svega i svačega, oni imaju različita pitanja, dileme i probleme na koja im treba dati odgovore, ne treba ćutati", kaže Meira Mrđenov, psiholog u OŠ "Dostitej Obradović" u Somboru.

"Sa učenicima treba razgovarati, mi i razgovaramo, ne treba ništa stavljati pod tepih", kaže Jefimija Topalović, nastavnica srpskog jezika i književnosti u OŠ "Dositej Obradović" u Somboru.

"Sve veći je broj mladih koji se susreću sa depresijom, sa samopovređivanjem", kaže Saša Stojšić, Centar za individualni razvoj i unapređenje društva "Psihozon".

Nezabeležen slučaj ovakvog masakra, otvara pitanje u praksi kako uskratiti uslove mogućnosti devijantnog ponašanja.

"U pitanju vaspitanja dece u školama i ustanovama socijalnog rada odgovornost je roditelja za postupke svoje dece, jer nešto što je primarno da se na tome da akcenat u budućim sistemskim akcijama društva je u sprečavanju nasilja", kaže prof. emeritus dr Milo Bošković, kriminolog.

Neizgovoreni problemi među tinejdžerima imaju mnogo okidača, odgovornost je na svakom od nas, a na tom koloseku mentalnog zdravlja, važna je sprega vaspitanja i obrazovanja.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.