sreda, 19 april 2023 13:19

Sve smo bliži povezivanju Bačkog Brega i Nakova brzom saobraćajnicom

Jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Vojvodini, na kojem se planski, ali i konkretno, radilo tokom prošle godine je brza saobraćajnica od Sombora do Kikinde, koja je dobila i svoj naziv „Osmeh Vojvodine“, koja bi u smeru zapad-istok trebala da poveže granične prelaze sa Mađarskom (Bački Breg) i Rumunijom (Nakovo).

Kako stvari stoje, prema najnovijim najavama iz resornog Ministarstva građevine i Pokrajinske vlade već ove godine se može očekivati potpisivanje ugovora i konačan početak izgradnje ovog putnog pravca. Saobraćajnice će biti duga 175 kilometara sa četiri kolovozne trake, a predviđena za brzine do 100 kilometara na sat.

Kako je somborska lokalna samouprava prošlu godinu iskoristila za plansku dokumentaciju koja je obuhvatala i program eksproprijacije zemlјišta, koji je opet, makar administrativno, priveden kraju u samoj završnici 2022. godine, kada je na javni uvid dostavlјen i njegov deo od samog Sombora do administrativne granice sa opštinom Kula (pošto je prethodno isti posao obavlјen za deo trase od graničnog prelaza Bački Breg do Sombora ) evidentno je da će građevinske mašine ovaj zamašan posao, čija se vrednost procenjuje na više od 430 miliona evra, početi upravo sa zapadnog kraja, odnosno od Bačkog Brega.
Program eksproprijacije koji se privodi kraju, zahvalјujući ažurnosti lokalne samouprave, makar kada je u pitanju somborsko gradsko područje, zarad javnog interesa, obuhvata katastarske opštine Bački Breg, Kolut, Bezdan, Bački Monoštor, Sombor 1 i Sombor 2, kao i KO Klјajićevo i KO Telečka. Nakon obaveštavanja vlasnika katastarskih parcela preko kojih će se prostirati trasa ove saobraćajnice, pošto se neki od njih nisu odazvali, što zbog pogrešne adrese, što zbog nerešenih imovinsko pravnih pitanja u procesu ostavinskih rasprava nakon smrti (su)vlasnika, lokalna samouprava je u domenu svojih zakonom propisanih prava i obaveza, odredila zakonske zastupnike koji će se po službenoj dužnosti brinuti o pravima vlasnika zemlјišta sve dok se ne pojave oni ili njihovi zakoniti naslednici.

Mada će se ovim ostvariti davni san Somboraca - da dobiju makar „poluatoput“ (što bi bila i laička definicija brze saobraćajnice), ako već ne pravi autoput, do Vrbasa kao priklјučak na Koridor 10, daleko veći doprinos lokalnoj ekonomiji će se ostvariti kroz (pre)dugo očekivanu prekategorizaciju i njoj prikladnu rekonstrukciju GP Bački Breg. Naime ovaj prelaz sa Mađarskom, kao alternativa večito zagušenim prelazima Horgoš i Kelebija, još uvek je u rangu onih koji su osposoblјeni isklјučivo za putnički i saobraćaj teretnih vozila do svega tri i po tone. Uvertira u njegovu prekategorizaciju i samim tim osposoblјavanje za teretni saobraćaj kamiona nosivosti i do 12 tona je svakako bio prekogranični projekat dve države, finanasijski potpomognut i sredstvima EU, ali se pravi efekti po lokalni razvoj mogu očekivati tek „stavlјanjem osmeha na lice Vojvodine“. Tim pre što se mađarska strana obavezala da će u narednom periodu i ona obaviti infrastrukturne radove na samom graničnom prelazu Santovo-Bački Breg, ali i njegovom zaleđu i interkonekciji na tamošnji auto-put E73 koji je, pružajući se od Budimpešte do Osijeka i priklјučka na hrvatski autoput „Slavonika“, zastao kod mađarskog Batasega, kako bi se svojom tako novostečenom propusnom moći uvrstio u rang važnosti prelaza Horgoš i Kelebija.

Putanja duga 175 kilometara
Prema trenutno raspoloživoj planskoj dokumentaciji, put će voditi od graničnog prelaza Bački Breg, do obilaznice oko Sombora pa dalјe ka Klјajićevu, te će proći tik uz Sivac, Crvenku, Vrbas i Srbobran sa severne strane ovih naselјa, uz izgradnju odgovarajućih saobraćajnica za pristup ovom koridoru.
Deonica puta pored Vrbasa prolazi nedaleko od bolnice u Vinogradima i nastavlјa dalјe ka nedavno revitalizovanom putu Vrbas-Srbobran, koji će postati sastavni deo nove saobraćajnice, uklјučujući i postojeći nadvožnjak na autoputu E-75. Nešto pre Srbobrana, brza saobraćajnica će se pružati ulevo i proći će blizu naselјa sa severne strane, sve do puta za Bečej (kod Zemlјoradničke zadruge Srbobran), gde će postojećim putnim pravcem proći uz Radičević, a zatim sa iste južne strane obići Bečej i Novi Bečej. Sledeće mesto na trasi je Novo Miloševo, koje će novi put obići sa severne strane, dok će Kikindu obići sa južne, a dalјe nastavlјa ka Nakovu i granici sa Rumunijom.

„Osmeh Vojvodine” za mnoge opštine i gradove predstavlјaće veliki potencijal za dodatan razvoj privrede, posebno za one lokalne samouprave koje u proteklih godina ulagale u opremanje industrijskih zona. Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač je za „Dnevnik” rekao da brza saobraćajnica Sombor – Kikinda predstavlјa novu šansu za razvoj čitavog severnog Banata.

- Izgradnjom saobraćajnice koja će biti poznata kao „Osmeh Vojvodine“ vraćamo Kikindu na mapu investitora i povezujemo dva kraja i dve granice Srbije – objasnio je Lukač. - Uz već izgrađene industrijske zone, povezivanje našeg grada sa autoputem preko te saobraćajnice, Kikinda, kao svojevrsna kapija Evropske unije, postaće vidlјiva i na regionalnoj mapi, kao nezaobilazna tačka spajanja dva dela Evrope. Time će naš grad postati izuzetno atraktivna lokacija za investitore, što dalјe vodi i do podizanja životnog standarda svih Kikinđana ali i građana u regionu.

Predsednik opštine Kula Damjan Milјanić očekuje da će projekat osim na saobraćaj imati poseban uticaj na privredu u toj opštini.

- Kapitalnom investicijom „Osmeh Vojvodine’’ biće promenjena ne samo čitava slika Vojvodine, već i opštine Kula - ističe Milјanić. - Ovim projektom otvoriće se niz mogućnosti koji će direktno uticati na prosperitet naše opštine, spojiće se niz naselјenih mesta na potesu od Bačkog Brega do Nakova i time će se omogućiti brže i lakše putovanje stanovnika, ali ono što je svakako od krucijalnog značaja jeste činjenica da će se tim spajanjem omogućiti još bolјe funkcionisanje privrede. Industrijska zona u Kuli je u proteklim godinama potpuno obnovlјena i opremlјena, i napredak je neosporan, a „Osmeh Vojvodine’’ doprineće još bolјem razvoju privrede. U Kuli će biti dva uklјučenja na trasu, kod industrijske zone i na Liparskom putu, kako bi se teretni saobraćaj preusmerio iz centra Kule, dok će Crvenka i Sivac imati po jedno uklјučenje.

Predsednik opštine Srbobran Radivoj Debelјački rekao je za naš list da Srbobranci jedva čekaju izgradnju brze saobraćajnice Nakovo – Bački Breg.

– Tako će se omogućiti obilaznica oko naselјa, što je samo benefit, jer se povećava bezbednost saobraćajnih zona oko škola, vrtića i drugih javnih i stambenih objekata – ističe Debelјački.

Predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević rekao je nedavno za naš list kaže da je brza saobraćajnica Kikinda-Sombor od velikog značaja i za Vrbašane, jer osim toga što spaja dva okruga Južnobački i Zapadnobački, ali stvara i bolјi privredni ambijent što će privući i nove investitore u Vrbas.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Danas je Đurđevdan, praznik koji nosi uspomenu na Svetog Đorđa i označava granicu između zime i leta. Međutim, dok budet...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.