Obeležavanje Svetskod dana Roma u Somboru Obeležavanje Svetskod dana Roma u Somboru
subota, 08 april 2023 06:20

Obeležavanje Svetskod dana Roma u Somboru

Ministarstvo za lјudska i manjinska prava i društveni dijalog strateškim aktom Vlade Republike Srbije prvi put započinje tradiciju obeležavanja najznačajnijeg nacionalnog praznika pripadnika romske nacionalne manjine, a to je Svetski dan Roma.

Svetski dan Roma biće obeležen nizom programa i aktivnosti koje će se održati 08. aprila 2023. godine sa početkom u 12.00 časova u Somboru, u sali Skupštine grada (zgrada Županije, Trg cara Uroša 1, Sombor).

Prisutnima će se obratiti Maja Gojković, potpredsednica Vlade Republike Srbije, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarka kulture, Antonio Ratković, gradonačelnik grada Sombora, Aleksandar Radulović, predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta romske nacionale manjine, Tomas Džekson, regionalni projektni koordinator UNDP, Slađana Bursać, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice, Nataša Tasić Knežević, narodni poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, a događaj će zvanično otvoriti Tomislav Žigmanov, ministar za lјudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Obeležavanje ovog veoma značajanog dana nastaviće se tematskim dijalogom o govoru mržnje i diskriminacije. Učesnici će biti mladi Romi i Romkinje, pripadnici ostalih marginalizovanih grupa, kao i pripadnici većinske zajednice. Na dijalogu će se interaktivno razmeniti iskustva i dobiti jasne poruke koje vode ka cilјu smanjenja diskriminacije prema svim marginalizovanim grupama, uklјučujući Rome i Romkinje.

Romska kultura biće predstavlјena na savremen i edukativan način, ukazujući na značaj i doprinos romske populacije u našoj državi, naglašavajući univerzalne vrednosti koje su nam zajedničke. Muzički program pratiće narativ o istoriji i kulturi Roma na našim prostorima i njihovom doprinosu kulturnom stvaralaštvu u Republici Srbiji, kao veoma bitan segment koji ruši stereotipe o romskoj zajednici.

SVETSKI DAN ROMA
8. april 2023. godine

sala Skupštine grada Sombora, zgrada Županije
Trg cara Uroša 1

11:30 – 12:OO Dolazak učesnika/ca, registracija
12:OO – 13:00 Otvaranje skupa uz intoniranje himni (Delem, Đelem i Bože pravde)
Maja Gojković, potpredsednica Vlade Republike Srbije, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost ı ministarka kulture
Antonio Ratković, gradonačelnik grada Sombora
Aleksandar Radulović, predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta romske nacionale manjine
Tomas Džekson, regionalni projektni koordinator UNDP
Slađana Bursać, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice
Nataša Tasić Knežević, narodni poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije
Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog
13:OO – 13:10 Izjave za medije
13:15 + 15:15 Interaktivni tematski dijalog o govoru mržnje i diskriminacije
Robert Čoban, osnivač kompanije Color Press Group, Nina Mitić,
pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava ı društveni dijalog,
Goran Nonković, načelnik zapadno-bačkog upravnog okruga
Sofija Osmanović, šefica Odseka za unapređenje položaja Roma
15:15 – 16:30 Pauza za ručak
16:30 – 17:00 Povratak učesnika u salu Skupšine grada
17:OO – 18:00 Prezentacija kulturnog dostignuća poznatih Roma i Romkinja koji su „razbili stereotipe o Romima širom sveta uz muzičku pratnju na klaviru u izvođenju pijanistkinje Mine Rusche Krajnović
18:OO – 20:00 Koktel
2O0:OO – 23:00 Nastup romskog benda „KAL – Rock 'N'Roma i Zejne Murkić
Velika sala, Gradska kuća, trg Sv. Trojstva 1

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.