Promocija knjige Darka Tuševljakovića, dobitnika Evropske nagrade za književnost u Gradskoj biblioteci u Somboru Promocija knjige Darka Tuševljakovića
subota, 08 april 2023 06:18

Promocija knjige Darka Tuševljakovića, dobitnika Evropske nagrade za književnost u Gradskoj biblioteci u Somboru

 Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ organizuje predstavlјanje knjige „Hangar za snove“ Darka Tuševlјakovića, dobitnika Evropske nagrade za književnost, u četvrtak, 13. aprila u 18 časova, u sali Dečjeg odelјenja Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“.

Nakon nekoliko romana i zbirki priča, Darko Tuševlјaković se predstavlјa u jednom rubnom obliku savremene prozne produkcije, u pričama koje su najkraćeg mogućeg oblika. Bez viškova, bez preterivanja, bez okolišanja, ove sažete priče su – da pozajmimo opis Davida Albaharija – najupečatlјiviji mogući pristup pisanju proze danas, a postojanje ovog oblika može se trasirati od Tomasa Bernharda i Danila Harmsa do Lidije Dejvis i Semezdina Mehmedinovića. Uz nekolicu blago obimnijih tekstova i jednu pesmu (!), Tuševlјakovićevi sažeti narativi savršeno odgovaraju današnjem čitaocu jer daju najviše u najkraćem vremenu.

Dragan Babić

U programu učestvuju: Darko Tuševljaković, Dragan Babić i Nataša Turkić.

DARKO TUŠEVLjAKOVIĆ je rođen 1978. u Zenici, BiH. Prvu priču objavio 2002. godine u regionalnoj antologiji priređenoj u saradnji s Uneskom i od tada objavlјuje kraću i dužu prozu u raznim časopisima i antologijama u zemlјi i regionu. Godine 2004. dobio je nagradu „Lazar Komarčić“ za najbolјu novelu. Dosad je objavio dve zbirke priča (Ljudske vibracije i Naknadne istine), kao i četiri romana (Senka naše želјe, Jaz, Jegermajster i Uzvišenost). Dela su mu se našla u užim i najužim izborima za NIN-ovu, Andrićevu i Vitalovu nagradu. Za roman Jaz dobio je 2017. Evropsku nagradu za književnost. Jaz je dosad preveden na engleski, italijanski, bugarski, albanski, rumunski, slovenački i španski jezik.

Izvor: Novi Radio Sombor

Slobodno vreme

Lifestyle

Pažljivo isplaniran budžet pred odlazak na letnji odmor, pomoći će vam da uživate u slobodnim danim bez brige da li ćete...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.