nedelja, 26 mart 2023 07:15

„Sat za planetu zemlju“ pušta korenјe u Evropskom Amazonu: Učenici osnovne škole i grad Sombor sade „šumu hrane“

Povodom akcije „Sat za planetu Zemlјu“, čiji je cilј podizanje svesti o stanju naše planete, na inicijativu svetske organizacije za zaštitu prirode WWF, u Somboru je danas posađena prva u nizu „šuma hrane“ koja će biti javno dostupna i data na korišćenje građanima.

Sombor je izabran kao grad koji svojom geolokacijom spada u područje Evropskog Amazona, UNESKO-vog petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. U Evropskom Amazonu WWF nije fokus samo na zaštiti prirode nego i na održivom i ekološkom razvoju celog područja. Upravo zbog toga, javna površina uz ogradu OŠ „Dositej Obradović“ izabrana je kao mesto za polikulturni voćnjak koji, kako mu i ime kaže, sadrži razne vrsta voćaka i drugih jestivih bilјaka, ali i sadnica poput hrasta, kestena i drena zaduženih za održavanje ravnoteže u ovom mini ekosistemu.

„Zajedno sa našim javnim preduzećima, ustanovama kulture, školama, kao i sportskim organizacijama ovaj Sat za planetu Zemlјu obeležićemo na jedan potpuno različit način nego ranije. Naime, u dogovoru sa našim prijatelјima iz WWF-a posadićemo ‘šumu hrane’, kao svojevrsnu oazu, neposredno u blizini osnovne škole ‘Dositej Obradović’ i u akciju sađenja, uklјučićemo učenike ove škole. Na ovaj način, nastojimo da našim najmlađim generacijama, prenesemo znanje ali i potrebu očuvanja i zaštite životne sredine. Kako učesnici budu prolazili razrede i stasavali, sa njima će rasti i drveće koje su posadili i tako će još od malih nogu steći naviku čuvanja i uživanja u ovim malim kutcima prirode. Sve ovo je nešto što prvi put radimo, a nadam se ne i poslednje“, istakao je pomoćnik gradonačelnika Grada Sombora, Branislav Svorcan.

„Globalna kriza nije nešto što se dogodilo odjednom. Naučnici već godinama upozoravaju da će zabrinjavajuće stanje planete i resursa koje nam ona pruža, dovesti i do smanjenja kvaliteta života na koji smo navikli,“ istakla je Aleksandra Ugarković, saradnica za komunikacije u WWF Adriji. „Upravo ovakvim akcijama, WWF pokušava da ukaže na neophodnost samoodrživosti svakog grada i njegovog stanovništva. Na jednu destinu hektara zemlјe sadnjom na održiv način može da se proizvede više od 2000 kg hrane godišnje. Prosečan Evroplјanin pojede oko 780 kg hrane godišnje *. Kada bi se više pojedinaca odvažilo da posadi svoju ‘šumu hrane’, poput ove koju danas sadimo u Somboru, bilo bi to dovolјno da prehranite tročlanu porodicu tokom jedne godine“ ističe Ugarković.

Osim učenika iz OŠ „Dositej Obradović“ i direktora škole, u realizaciji ovog projekta učestvovali su i Javno komunalno preduzeće „Zelenilo“, a sve uz nesebičnu pomoć stručnjaka iz ove oblasti, Demijana Lukića – Hanomihla. Pre akcije sadnje, Demijan je za učenike održao kratku radionicu o održivom i korisnom načinu „stvaranja“ ekološke hrane.

Ova sadnja je omogućena zahvalјujući sredstvima projekta „Obnova Evropskog Amazona” koji podržava Endangered Landscapes Programm (Program za ugrožene predele), kojim upravlјa Cambridge Conservation Initiativeu partnerstvu s Arcadijom, dobrotvornim fondom Lisbet Rausing i Petera Baldwina. Želјa WWF-a je da duž petograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav posadi što više ovakvih „šuma hrane“ tokom narednih pet godina koliko traje ovaj projekat.

WWF-ova inicijativa Sat za planetu Zemlјu (Earth Hour) okuplјa pojedince, korporacije, institucije i gradove, koji gašenjem svetla na jedan sat, danas u 20:30, pokazuju podršku za ekološki održivo delovanje. U ovogodišnjem Satu za planetu Zemlјu, osim Sombora, učestvovaće i drugi gradovi, te će Srbija po četrnaesti put zaredom biti deo najveće svetske volonterske akcije.

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrolozi veruju da zvezde igraju veliku ulogu u tome kako se dvoje ljudi slažu. Dok su neki znakovi kompatibilni i u nj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.