nedelja, 26 mart 2023 07:13

NEBOJŠA VAGIĆ Želimo da košarku u Somboru podignemo na viši nivo

Košarkaški klub “Džoker” iz Sombora godinama napreduje nezadrživom brzinom. Trenutno se nalazi na 2. mestu Druge lige Srbije sa skorom 9-3 i samo ga jedna pobeda, dva kola pre kraja prvenstva, deli do plasmana u najviši rang, Košarkašku ligu Srbije (KLS).

Osnovan 2002. kao KK “SO Koš“ 15 godina kasnije promenio je ime u KK “Džoker”, u čast srpskog košarkaša iz Sombora, aktuelnog MVP-ja NBA lige, Nikole Jokića. Od tog momenta iz godine u godinu klub je krčio put od nižih liga, da bi se sada našao na samo korak od najveće pozornice.

Veoma bitnu ulogu u svemu tome ima trener tima Nebojša Vagić, koji je na početku razgovora za “Dnevnik” objasnio šta je cilј ambicioznog projekta pokrenutog pre šest godina.
– Kreator cele priče je generalni menadžer kluba Strahinja Jokić, koji trenutno sve to vodi iz Amerike. Porodica Jokić želela je da se oduži gradu, da se košarka u Somboru podigne na viši nivo i da iz toga nešto izraste i rezultatski, ali i da mladi igrači dobiju šansu. To nam je jedan od prioriteta. Razvoj košarke u Somboru nam je veoma bitan. Da bi to sve imalo smisla, moramo da igramo u kvalitetnijim, višim ligama – rekao je Vagić.

Moderna igra „Džokera”
Stil igre „Džokera” specifičan je. Igra se na veliki broj poseda, brzo i izrazito napadački.
– Prošle sezone bili smo jedini kolektiv u Evropi koji je davao 105 poena po utakmici. Za to nikad nisam čuo. Ove godine smo takođe na preko 100 u ligi, što je teže, jer je i liga kvalitetnija. Reč je o modernoj, efikasnoj košarci, gde napadom pokušavamo da slomimo rivala, koji mora da nam da preko 100 poena da bi nas pobedio. To nije lako – poručio je trener Somboraca.

Strateg koji je tokom karijere bio deo stručnog štaba Spartaka, FMP-a, Mege, Avtodora i OKK Beograda naveo je i zbog čega ima posebno zadovolјstvo da radi u drugoligašu iz Sombora.
– Odnos između mene i “Džokera” je mnogo više od pukog profesionalizma. Brinem za klub više nego što bi trener u nekoj drugoj situaciji brinuo, ali zato i klub vodi više računa o meni, nego što bi to bio slučaj sa nekim drugim klubom. Sa Jokićima se poznajem još od košarkaških dana Strahinje i Nemanje Jokića, a Nikoli sam kum. Spremao sam ga za Letnju ligu, koja je bila početak njegovog NBA puta. Na tim pripremama Strahinja i Nemanja su dobili utisak da mogu da se pozabavim i organizovanom košarkom. Pre toga sam radio kao pomoćnik i bilo je vreme da postanem glavni trener.

Plasman u KLS nije upitan
Košarkaši “Džokera” danas od 15.30 časova u Zemunu gostuju Borcu u pretposlednjem kolu Druge lige. Ukoliko tim iz Sombora upiše trijumf, obezbediće plasman u KLS. Vagić to uopšte ne dovodi u pitanje.
– Viši rang priželјkujem sa velikom sigurnošću. Idemo u Zemun da pobedimo i da zaklјučimo tu priču. Trebalo je to da uradimo odavno, nekim spletom okolnosti nismo. Fokusirani smo samo na tu utakmicu – rekao je Vagić.

Jedini scenario u kojem “Džoker” ne prolazi u KLS je dva poraza u preostala dva kola i dve pobede Pirota, sa razlikom većom od 18 poena u poslednjem kolu, kada Piroćanci gostuju u Somboru.
– Zadovolјan sam, kako plasmanom na tabeli, tako i razvojem igrača. Nismo u ovoj sezoni imali imperativ ulaska u KLS, to nije bio plan. Međutim, posle prve utakmice protiv Hercegovca stvari su se otvorile i sada smo u dobroj situaciji. U svim pobedama veliki broj igrača je napredovao, uklјučujući one iskusnije, koji su dodatno podigli nivo profesionalizma.
Vagić je podvukao da KLS nije krajnji domet kluba, uz poruku da projekat “Džokera” prevazilazi sportsku priču.
– Nećemo se zadovolјiti ako na duže staze ostanemo u KLS, ali nam ni naredne sezone neće biti primarno da se borimo za plasman u ABA 2 ligu. Mnogo timova gravitira ka prvom mestu. Teško je napasti vrh te lige, tako da je nezahvalno pričati unapred o tome. Želeli bismo da promovišemo grad, košarku, sport, sve što je kvalitetno. To je cilј porodice Jokić. Ne samo košarka, već i mnogo toga zajedno, integracija lepih stvari koje sport donosi – zaklјučio je Nebojša Vagić.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Visok krvni pritisak je vrlo opasan jer s vremenom može da ošteti arterije, čime se povećava rizik od srčanog ili moždan...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.