petak, 24 mart 2023 21:34

U Somboru održana državna ceremonija obeležavanja godišnjice bombardovanja

U Somboru je održana državna ceremonija obeležavanja 24. godišnjice početka bombardovanja, uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, patrijarha srpskog Porfirija i članova Vlade. Vučić je poručio da je "pre 24 godine konačno umrlo savremeno međunarodno pravo", ali da se mora čuvati mir i da Srbija neće nikakve sukobe, ali da se ne treba igrati sa crvenim linijama i dalje pritiskati, jer će onaj ko to radi dobiti odgovor ponosite, dostojanstvene i junačke Srbije.

Na današnji dan 1999. godine u 19 časova i 41 minut pale su prve bombe NATO pakta na ciljeve u okolini Prištine čime je počelo bombardovanje 19 zemalja na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Patrijarh srpski Porfirije održao je pomen žrtvama NATO bombardovanja, nakon čega je rekao da je bila reč o „najnesrazmernijem sukobu otkad je sveta i veka“.

Vučić je rekao da Srbija danas nije lak plen, kakav je bila 1999. godine, ali da vidi kakva bi sila krenula na Srbiju, zbog čega zemlja mora dalje se razvija, a vojska da bude faktor odvraćanja.

Kako je naveo, video je danas kako su predstavnici Kvinte i kosovsko rukovodstvo saglasni „kako su divne i pravedne stvari radili“ i pitao kako to da „ovaj mali narod ne vidi da je bio kriv“. Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Marijana Paskaš, ćerka zastavnika Radovana Medića iz Sombora, prve žrtve NATO bombardovanja SR Jugoslavije, poručila je na komemorativnom skupu u Somboru da je njen otac voleo svoju porodicu, svoj narod i slobodu i zahvalila državi što se seća stradalih i čini da oni ne budu zaboravljeni.

Ona je naglasila da je prošlo tačno 8.760 dana od pogibije njenog oca, a da su zvuk sirena i njegove poslednje reči na rastanku – „voli vas tata“, obeležili njeno i odrastanje njenog brata.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ideja o ujedinjenu srpskog naroda mora da živi, bez obzira na one koji su bombardovali Srbiju i Republiku Srpsku.

„I ujedinićemo se. Uradićemo to na miran način i bez obzira što mnogi kažu da nećemo, ja kažem – baš hoćemo“, poručio je Dodik.

Precizan broj poginulih do danas nije utvrđen, a procene idu od 1.500 pa do nekoliko hiljada. Bombardovanje je završeno 78 dana kasnije, potpisivanjem Kumanovskog sporazuma. Poslednje bombe na SR Jugoslaviju pale su 10. juna 1999. godine, oko 13 časova i 30 minuta, na teritoriju sela Kololeč, u opštini Kosovska Kamenica.

Tokom dva i po meseca, bombardovani su vojni ciljevi, kasarne, postrojenja, ali i civilni objekti – bolnice, fabrike, mostovi, pruge, ostala infrastruktura, medijske kuće i predajnici, skladišta energenata i energetska infrastruktura.

Sombor je bio grad gde su pale prve bombe i ljudski životi

Jedna od prvih ispaljenih krstarećih raketa na SR Jugoslaviju pogodila je, u večernjim časovima 24. marta, u 19.55 somborski vojni aerodrom, pet minuta pre službeno određenog vremena početka napada NATO-saveza na SRJ. Napad na aerodrom ponovljen je još jednom iste večeri i tom prilikom poginuo je zastavnik jugoslovenske vojske Radovan Medić.

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ljudi se suočavaju sa finansijskim izazovima u određenim periodima svog života. Bilo da se radi o neočekivanim tro...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.