Apatin i Sombor, atraktivne turističke destinacije: Od šetnje, vožnje fijakerom ili brodićem do bogate kulture i tradicije Apatin i Sombor, atraktivne turističke destinacije
sreda, 13 maj 2020 08:56

Apatin i Sombor, atraktivne turističke destinacije: Od šetnje, vožnje fijakerom ili brodićem do bogate kulture i tradicije

Negativan uticaj pandemije odrazio se na turizam, ali oni koji su duže u ovom sektoru kažu da se mora gledati u budućnost, a šteta sanirati tako što će se domaći turisti privoleti na ovdašnji turizam, uz pomoć kojeg bi gosti iz drugih sredina razgledali i upoznali “svoje dvorište”.

Kako je pitanje hoće li ove godine uopšte biti stranih turista na koje su navikli, ljudi u ovom sektoru pozivaju sve zainteresovane da upoznaju i vide šta sve može da se doživi u ravnici. U Zapadnobačkom okrugu, Apatin i Sombor čine urbano jedinstvo okruženo prirodnim leptama, salašarskom i gastronomskom tradicijom koja zaslužuje objedinjenu pažnju.

Apatin i Sombor veže Gornje podunavlje, prirodni biser kakvog retko gde ima u Srbiji, ali i trans-evropska biciklistička maršuta- “EuroVelo 6”. Ako želite da razgledate Specijalni rezervat i osetite duh starih vremena i dunavskih alasa možete krenuti brodićem “Apatinka” ili iznajmljenim čamcima, koji će vas provozati glavnim tokom Dunava do čarobnih rukavaca ili odvesti na omiljene pecaroške destinacije.

“Marina Apatin se nalazi već drugu godinu u sistemu vaučera i možemo reći da se to za sada lepo razvija. Naročito ove godine očekujemo veliki skok i porast broja domaćih turista. Imamo osam dvokrevetnih studio apartmana, a iznajmljujemo i bicikla”, kazala je Ljiljana Krec, direktorica JP putničko pristanište i marina.

Kako je sezona lova u toku, u preduzeću Vojvodinašume očekuju strane i domaće turiste.

“Mi smo našu sezonu praktično prodali još u februaru mesecu i to uglavnom stranim turistima iz Nemačke i Austrije i za sada te rezervacije još uvek stoje i nisu otkazane, ali dobijamo mejlove da ukoliko se granice ne otvore u punom smislu da ćemo imati problem sa realizacijom lova”, saopštio je Srđan Peurača, zastupnik ogranka Šumsko gazdinstvo Sombor “Vojvodinašume”.

U okolini se nalazi petnaestak salaša, spoj istorije, porodične tradicije, tradicionalnih bačkih jela i života naselja koja i danas oslikavaju nekadašnji život paora. U Apatinu i Somboru ima desetak čardi gde su na meniju čuveni riblji specijaliteti.

“Mogu reći da je nama korona čak i pomogla, jer na salašima ima jako puno da se radi, a to je sve teško postići ako imate goste. Tako smo ovih svih poslova uspeli srediti salaš da sve bude sređeno kada nam dođu gosti. Iskoriostili smo vreme da uradimo i pripremimo salaš za goste”, kazala je Aranka Hornjak Mijić.

“Naša firma biće u sistemu vaučera i očekujemo da od novih mera Vlade Srbije i većeg broja izdatih vaučera imamo pojačan broj domaćih gostiju”, rekao je Borislav Andrić, vlasnik hotela i čarde u Somboru.

U ovom putovanju možete se provozati fijakerom, prepoznatljivim i opevanim simbolom Sombora.

”Očekujemo i nadamo se će uskoro biti vožnji fijakerom, koje su ovde prava turistička atrakcija”, izjavio je fijakerista.

“Najinteresantnije je to što imamo izuzetno jedan urban deo koji ima stari šarm, a u neposrednoj blizini su prirodna bogatstva koja su interesantna i nezamenljiva”, rekao je Đuro Todorić, direktor TO Sombor.

Apatin i Sombor su atraktivne turističke destinacije, bilo da izaberete aktivan ili pasivan godišnji odmor. Osim lepih šetališta uz Dunav ili Veliki bački kanal, videćete jedinstven spoj bogate kulture i tradicije, ali i zanimljivih manifestacija, pa su zato ovo mesta koja svakako trebate odabrati.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Pogledajte da li se vaš horoskopski znak našao na ovoj zanimljivoj listi Kada se govori o atributima horoskopskih znako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.