Kolekcija slika Jovanke Broz u Gradskom muzeju Sombor Kolekcija slika Jovanke Broz u Gradskom muzeju Sombor
petak, 17 mart 2023 07:53

Kolekcija slika Jovanke Broz u Gradskom muzeju Sombor

Posetioci Gradskog muzeja u Somboru od četvrtka 23. marta imaće priliku da vide 36 dela likovne umetnosti domaćih i stranih autora, lične predmete, fotografije i nekoliko komada nameštaja iz kuće u kojoj je Jovanka Broz živela posle smrti svog supruga, predsednika SFR Jugoslavije Josipa Broza.

Više od tri decenije nekadašnja prva dama Jugoslavije boravila je u svojevrsnom kabinetu uspomena koji je kao vremensku kapsulu prenela iz jednog okruženja u drugo, pokušavajući da što je više moguće imitira ambijent predsedničke rezidencije u kojoj je živela s Josipom Brozom Titom, navodi se u saopštenju organizatora.

Izlaganje tih dela ima dvostruki značaj, sa jedne strane radi se o umetničkim predmetima koje je publika do sada imala priliku da vidi u Galeriji Matice srpske tokom leta prošle godine, a s druge ona predstavlja imaginarni muzej sećanja Jovanke Broz kroz koji se mogu rekonstruisati delovi i detalji njenog života.

Izvor: danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Visok krvni pritisak je vrlo opasan jer s vremenom može da ošteti arterije, čime se povećava rizik od srčanog ili moždan...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.