četvrtak, 09 mart 2023 17:05

Stanje u stočarstvu Srbije i kako dalje – tema sastanka u Somboru

"Stanje u stočarstvu Srbije i kako dalje" bila je tema sastanka u Somboru, koji je okupio značajan broj stočara iz Sombora i okoline, gde su izneti konkretni problemi. Naglašeno je da su aktuelni svetski ekonomski poremećaji, međunarodni politički odnosi i višedecenijski problemi koji nisu rešavani adekvatno doprineli današnjoj krizi u stočarstvu, stoga sve strane ovog dijaloga očekuju da mere budu donete i sprovedene što pre.

Potrebno je doneti niz mera kako bi se zaustavilo gašenje stočasrtva uzimajući u obzir činjenicu da je pad broja grla višedecenijskI problem. Stoga treba poboljšati agrarnu politiku i pomoći male proizvođače, ocenjuju farmeri, koji kažu da se problemi gomilaju godinama.

"Cena mleka je 45 dinara, računice nema kako bi pokrili troškove", kaže farmer iz Sombora Nikola Paskaš.

"Kao što kažu da je repa kraljica ratarstva, mlekarstvo je kraljica stočarstva. Rešenje mora biti dugoročno i sveobuhvatno" navodi Pavle Firanj, farmer iz Sombora.

Razgovori sa poljoprivrednicima i stočarima su intenzivni i očekuju se konkretne mere za očuvanje stočnog fonda.

"Mnogo toga se uvozi, mnogo je bilo onoga što je doprinelo ovakvoj situaciji, ali nadamo se i da će Ministarstvo poljoprivrede uvažiti sve naše predloge ili makar većinu i da ćemo se nastaviti baviti stočarskom proizvodnjom", očekuje Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo PKS:

Dušanka Golubović, državna sekretarka u Ministarstvu poljopriovrede tvrdi da će očuvanje stočnog fonda i uspostavljanje balansa između proizvođača, prerađivača i potrošača doprineti ravnoteži na tržištu.

"Da nema nestašica hrane i da proizvodi budu dostupni svakom jeste nešto čime ćemo se ozbiljno baviti u narednom periodu", ističe sekretarka Golubović.

"Bez jakog stočarstva i mlečnog govedarstva nemamo ni ozbiljne ratarske proizvodnje, naročito u navodnjavanju", podseća Vladimir Sabadoš, direktor Poljoprivredne stručne službe Sombor.

Za očekivati je da će inicijative iz privrede doprineti zajedničkom prevazilaženju problema u stočarstvu čime će se zaustaviti dugogodišnji negativan bilans u proizvodnji mesa i mleka kao osnovnih životnih namirnica.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Srpski narod se mnogo puta u svojoj istoriji suočavao sa stradanjima i pošastima. Zato i ne čudi što su naši stari imali...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.