nedelja, 26 februar 2023 06:39

Ultrazvučno vođena biopsija dojke od sad u Somborskoj bolnici

Ne mireći se sa činjenicom da već poodavno spremni kompletni projekti renoviranja postojećih i izgradnje novih bolničkih kapaciteta još uvek čekaju na obećane novce iz državne kase, u Opštoj bolnici „Dr Radivoj Simonović“ ne sedi se skrštenih ruku, kada je u pitanju pobolјšavanje zdravstvenih usluga.

Naime, od početka februara u ovoj ustanovi sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite primenjuje se nova medicinska procedura, koja će u mnogome doprineti da se ubrza proces postavlјanja dijagnoze i proces lečenja tumora dojke, a istovremeno će se smanjiti čekanja i odlasci u veće kliničke centre.

Radi se o histološkoj biopsiji tkiva dojke (poznatija kao kor biopsija), odnosno o uzimanju uzorka tkiva iz sumnjivih promena dojke pod kontrolom ultrazvuka. Ovaj metod u somborskoj bolnici obavlјaće dva obučena radiologa, dr Ljerka Vukmirović i dr Marta Stić Vuković, dok će postavlјanje patohistološke dijagnoze iz ovako uzetih uzoraka biti zadatak bolničkih patologa dr Tatjane Ćurić i dr Vladimira Zečeva.

Kolika je potreba za ovakvom vrstom dijagnostike dovolјno govori već podatak da je upravo rak dojke najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji u kojoj svake godine oko 4.600 žena oboli, a čak 1.600 umre od ove bolesti, što je ishod koji može biti izbegnut zahvalјujući pravovremenom dijagnostikovanju. Kor biopsija ili iglena biopsija, podrazumeva poseban način uzimanja uzorka tkiva specijalnom iglom, deblјine oko 1,5-2 milimetra, pod kontrolom ultrazvuka. Iz sumnjive promene se uzima nekoliko uzoraka tkiva, deblјine oko dva milimetra, različite dužine od zavisnosti od igala i ovaj uzorak je potpuno validan za histopatološku dijagnostiku i za druge procedure, kao što su imunohistohemijske analize, odnosno određivanje hormonskih receptora, koji su važni za određivanje vrste terapije za svaku ženu ponaosob. Prema rečima dr Marte Stić Vuković kod nekoliko žena sa sumnjivim promenama, biopsija je ovih dana već urađena one se sve dobro osećaju pošto prilikom uzorkovanja nije bilo nikakvih komplikacija. Da je standard u savremenom tretmanu tumora dojke postavlјanje pravovremene i tačne dijagnoze pre dolaska pacijentkinje na operacioni sto, dalјeg operativnog lečenja ili prethodne hemioterapije kombinovane sa zračnom terapijom ukazuje i hirurg spec. dr Darko Kosanović.

- Napomenuo bih samo da je ovo dominantno dijagnostička metoda, koja je u domenu radiologije, ali nekako u isto vreme započeta je metoda kor biopsije i na hirurgiji, koju radimo u određenom broju slučajeva, kada su u pitanju veliki i uznapredovali tumori, da bi se brže došlo do dijagnoze. Nakon kor biopsije i patohistološke dijagnoze, u slučaju da nije prethodno indikovana hemio ili zračna terapija, sledi operativno lečenje - rekao je dr Kosanović.

Još jedna nova metoda započeta je na hirurgiji somborske ustanove. Reč je o svojevrsnom dodatku operativnom lečenju, potvrdio je dr Kosanović.

- Započeli smo obeležavanje takozvanog „stražarskog“ limfnog čvora pazušne jame, kojeg specijalnom bojom obojimo, izvadimo taj limfni čvor tokom operativnog zahvata i pošalјemo ga na patologiju. Ukoliko je rezultat limfnog čvora negativan, to znači da se tumor nije proširio, pa ne radimo uklanjanje limfnih čvorova iz pazušne jame, što značajno smanjuje vreme lečenja i omogućava brži oporavak pacijentkinja – pojašnjava hirurg Kosanović.

Zbog kor biopsije pacijentkinje su do sada upućivane u Novi Sad ili Sremsku Kamenicu, dok se operacija limfnog čvora stražara nije uopšte radila u somborskoj ustanovi koja na sekundarnom nivou vodi brigu o 180.000 stanovnika Zapadnobačkog okruga.

Izvor: dnevnik.rs

 

 

Slobodno vreme

Lifestyle

  Sibirska aronija (Aronia melanocarpa), u Srbiji je poznata i kao sibirska borovnica. Ceđenjem ovih bobica, dobija se ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.