petak, 10 februar 2023 07:45

Povodom Dana Sombora predstave, izložbe, koncerti u nizu

 Svakog 17. februara Somborci obeležavaju Dan grada, u spomen na 1749. godinu kada je Marija Terezija Habsburg svoj kitnjasti potpis i veliki ceremonijalni pečat austrijske nadvojvotkinje, ugarske kralјice i imperatorke Svetog rimskog carstva stavila na povelјu kojom su stekli slobodu.

Pre toga platili su 150.000 zlatnih forinti da ih ne bi razvojačenje ovog dela carstva iz ponosnih graničara preko noći pretvorilo u kmetove, već u slobodne lјude sa pravom na lokalnu samoupravu.

Ove godine će biti priređen trodnevni program, koji započinje 16. februara u 18 sati predstavlјanjem knjige somborskog hroničara i publiciste Milana Stepanovića „Kako je nastala pesma Santa Maria della Salute” u Velikoj sali Skupštine grada koju Somborci i danas zovu Županija. Iste večeri od 20 sati u sali Kulturnog Centra „Laza Kostić“ uslediće kabaretska predstava „Dobra stara vremena”, u kojoj igraju Tanja Bošković i Rade Marjanović. Nastup ovog dueta popularnih srpskih glumaca ima poseban značaj za Somborce, pošto su, upravo njih dvoje, u vreme kada su bili na vrhuncu slave, nastupajući u predstavi „Pozabavi se Amelijom“ ovdašnjeg Narodnog pozorišta, prosto „zapalili“ svaki teatarski kutak tadašnje velike Jugoslavije i ustoličili somborsko pozorište u red onih za čije se predstave traži karta više, bilo gde da nastupaju. Za ovu kabaretsku predstavu lјubitelјi pozorišta besplatne ulaznice mogu da preuzmu 13. i 14. februara od 10 do 13 časova na biletarnici Kulturnog centra.

Na sam dan proslave Dana grada najavlјen je ujedno i najveći broj programa. Pored turističkog obilaska gradskog jezgra, najavlјene su i izložbe, sportske manifestacije, predstave kao i centralni program - Svečana akademija koju priređuje Gradska uprava. Program pod nazivom „Zagrlјaji gradskog jezgra - od šanca do somborskih venaca 1685 - 2023” biće upriličen u Narodnom pozorištu od 12 sati, a ulaz će biti moguć samo uz pozivnicu. Turistička organizacija grada tog i narednog dana, dakle 17. i 18. februara od 11 sati organizuje obilazak znamenitosti u centru grada, pod nazivom „Grlјenje gradskog jezgra“. Kako je saopšteno iz TOGS-a, obilazak obuhvata promotivne ture uz stručno vođenje i vožnju fijakerom po glasovita četiri somborska venca, imenovana po srpskim vojvodama putniku, Mišiću, Stepanoviću i Bojoviću, kao i po unutrašnjosti gradskog jezgra. Turistički obilazak grada je besplatan, ali je neophodna prethodna prijava do 14. februara u prostorijama Turističke organizacije u prizemlјu Gradske kuće.

Otvaranje izložbe „Vekovi somborskog venca” najavlјeno je za petak, 17. februara u 11 časova u Gradskom muzeju. Istog dana, u 18 sati, zakazano je otvaranje još dve izložbe. Postavke slika pod imenom „Zagrlјaj gradskog jezgra” i „Pasteli Milana Konjovića” biće otvorene u Galeriji „Milan Konjović”. Sportski spektakl „Serbian battle championship ” biće organizovan u Gradskoj hali „Mostonga” sa početkom u 19 časova. Sat vremena kasnije, u Narodnom pozorištu Sombor, biće odigrana predstava „Tramvaj zvani želјa”, a podela besplatnih ulaznica će početi već od sutra na biletarnici NPS. Vrhunac masovne zabave očekuje se u 21 sat kada će se na glavnom trgu biti održan koncert Yenana Lončarevića.
Poslednjeg dana obeležavanja 267. godina od kada je Sombor stekao status grada, 18. februara, u Velikoj sali Gradske kuće biće organizovan gala koncert profesora i učenika Osnovne i Srednje muzičke škole „Petar Konjović” a koncert pod nazivom „Muzički venci” najavlјen je za 19 sati.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Prema podacima Interpola, globalna ilegalna industrija lažnih lekova najbrže je rastuća kriminalna delatnost na svetu sa...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.