Ovo je simptom visokog holesterola koji mnogi zanemaruju

Visok holesterol je sve češći problem za ljude širom sveta. Može da bude uzrok raznih stanja i bolesti, ali je uglavnom povezan sa kardiovaskularnim oboljenjima.

Da bi se eliminisao povišen holesterol, ključno je da ga rano prepoznate.

Simtom o kome danas pišemo se često zanemaruje, a siguran je indikator da su vam masnoće u krvi povišene.

Izrasline na koži

Ako primetite žućkasto-narandžaste izrasline na koži, to može da bude znak da je vaš holesterol visok. Izgledaju kao male izbočine i mogu da se pojave na raznim delovima tela, na uglovima očiju, dlanovima, stopalima.

Kako da potvrdite visok holesterol?

Jednostavna analiza krvi odmah će pokazati da li je vaš holesterol visok.

Preporučene vrednosti holesterola su:

• Ukupni holesterol < 5,0 mmol/l
• LDL holesterol < 3,0mmol/l • HDL holesterol > 1,0 mmol/l za muškarce, odnosno > 1,2 mmol/l za žene

Čak i blago povišen holesterol u srednjim godinama života značajno povećava rizik oboljevanja od srčanih bolesti, otkrivaju istraživanja. Za svaku deceniju u dobi od 35 do 55 godina, rizik od srčanih bolesti mogao bi da poraste za gotovo 40%, pokazalo je istraživanje.

Povišen holesterol je posebno čest kod ljudi koji imaju višak kilograma. Iz tog razloga, preporučuje se da osobe sa prekomernom težinom imaju preventivne preglede jednom godišnje.

Visok holesterol se može sprečiti pravilnom ishranom, redovnim vežbanjem i generalno zdravim načinom života.

Izvor: danas.rs

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.