Kako da procure sinusi i koji je najbolji lek za sinuse Kako da procure sinusi i koji je najbolji lek za sinuse

Kako da procure sinusi i koji je najbolji lek za sinuse

Sinusi, šupljine koje se nalaze unutar kostiju lobanje i lica u kojima se nalazi sluz, pomažu da se vazduh koji udišemo zagreje i navlaži. Bol, zapušenost i neprijatnost prateći su deo ove zdravstvene tegobe. Srećom, lek za sinuse, bar kada su blaži simptomi u pitanju, možda već imate u kući.

Šta je upala sinusa i kako nastaje?

Upale sinusa nastaju kada dođe do ometanja protoka sluzi i mogu biti akutne i hronične.
Akutni sinusitis traje do četiri nedelje, ali se obično stanje poboljšava za nedelju do 10 dana. Hronični sinusitis može trajati značajno duže – do tri meseca, pa čak i godinama.

Akutni sinusitis obično nastaje kao posledica prehlade, ponekad i alergija. Uzrok hroničnog sinusitisa teško je utvrditi i lečiti. Rizici za hronični sinusitis uključuju alergije tokom cele godine, slab imunološki sistem, česte prehlade i pušenje cigareta. U nekim slučajevima, hronični sinusitis može biti posledica problema sa strukturom nazalnih prolaza ili izraslina kao što je nazalni polip koji sprečava normalno dreniranje sinusa.

Za pravilan tretman ključno je utvrditi uzrok upale. Na primer, ako je sinusitis posledica alergija, onda dekongestiv (ili nazalni dekongestiv, tip leka koji se koristi za olakšavanje nosnog zagušenja) možda neće biti od pomoći. Ako imate simptome duže od deset dana, obratite se lekaru. Pregled, koji može da podrazumeva i snimanja poput rendgena, CT skenera ili magnetna rezonanca, pomoćiće da se utvrdi šta tačno uzrokuje problem. Često je najbolji tretman sinusitisa kombinacija različitih pristupa – lekova plus samopomoć.

Kako da procure sinusi?

To se radi posebnom plastičnom posudom dizajniranom tako da uspešno uliva vodu u nozdrvu koja tako prođe kroz sinuse i izađe na drugu nozdrvu. Možete ih nabaviti u apotekama, a preporučujemo da koristite destilovanu vodu. Postupak se najpre radi kroz jednu nozdrvu, a potom i kroz drugu i pomaže da očistite sinuse od gustog sekreta.

Kako izbaciti sekret iz sinusa?

Inhalacija za sinuse
Inhalacija odnosno udisanje pare jedan je od najčešće korišćenih kućnih metoda za umirivanje sinusnih infekcija. Iako nije lek, vlažni vazduh može pomoći da se ublaže simptomi upale, a pritom možete sami da prepremite sve što vam je potrebno.

Najefektniji način da se inhalirate je da udišete čistu paru, odnosno vlažan vazduh iznad posude. Da bi inhalacija imala bolji efekat, stavite peškir preko glave i nagnite se nad posudu. Ovaj postupak trebalo bi da ponavljate dva puta dnevno.

Jedan vrsta inhalacije mogla bi da bude i da se naparite u kupatilu i ležite u toploj kupki uživajući u blagodetima vlage.

Inhalacija kamilicom za sinuse
U vruću vodu stavite kamilicu pa nagnite glavu nad posudu, prekrijte se peškirom i udišite paru kroz nos, a izdišite je kroz usta. Pomoćiće i ako na radijatoru u spavaćoj sobi ostavite posudu sa vrućom vodom u kojoj je kamilica. Toplota radijatora će podsticati isparavanje i udisaćete lekovitu paru dok spavate. Kamilica deluje protivupalno i odlična je kod upale sinusa.

Možete koristiti i čaj za inhalaciju sinusa. Udisanje pare čaja povoljno utiče na ovaj deo tela, opušta mišiće sinusnih prolaza i smanjuje osećaj pritiska i bola. Unos čaja, osim hidrirate, utiče i na razvodnjavanje sekreta u nosu, koji se onda lakše izbacuje iz zapušenog nosa. Dobar izbor je čaj od kamilice, ali nećete pogrešiti ni sa nekim drugim ukusom.

Divlji kesten za sinuse
Za inhalaciju možete koristiti i kesten.Plodovi kestena sadrže supstance koje jačaju kapilare, poboljšavaju krvotok i ispoljavaju protivupalno dejstvo. Isitnjeni beli meki deo ploda kestena možete kuvati u vodi i potom udisati paru. Inhalacije praktikujte pred spavanje.

Antibiotici za sinuse
Kod težih oblika akutnog sinusitisa, neophodna je primena antibiotika iz grupe penicilina, cefalosporina ili makrolida. Kada je reč o akutnom sinusitisu, lekovi se najčešće piju 10-14 dana, dok kod hroničnih slučajeva terapija traje značajno duže.

Kao deo terapije često se uzimaju i lekovi protiv bolova, kao što su ibuprofen ili acetaminofen, da bi ublažili nelagodnost. Konsultujte se sa lekarom, pratite uputstva na etiketi i ne uzimajte ih duže od deset dana.

Deo terapije mogu biti i dekongestivi čiji je cilj da smanjuje količinu sluzi u sinusima. Neki su dostupni kao sprej za nos, a drugi kao tablete. Imajte na umu da ako koristite dekongestivne sprejeve za nos duže od tri dana, oni bi zapravo mogli da vas dodatno zaguše. Pratite uputstva na etiketi.

U neki slučajevima, lekar može da vam prepiše inhalacione steroide kako bi smanjio otok na sinusnim membranama. Za teške slučajeve hroničnog sinusitisa, možda ćete morati da uzimate steroide oralno.

Kako otpušiti sinuse za 30 sekundi

Postoji jedan jednostavan trik koji bi mogao da vam bude od pomoći da se rešite se nagomilane sluzi u sinusima.

Stavite jezik na nepce i pritisnite dobro, napravite pokret kao da hoćete da uvučete jezik u grlo, ali zbog pritiska on ostaje uz nepce. Zatim, stavite palac na tačku koja se nalazi tačno između obrva. Potom, pritisnite prstom tačku između obrva. Pritisak treba da bude prilično jak, a u isto vreme učinite opisani pokret jezikom, sve to u trajanju od 30 sekundi.

Drugi način je da glavu zabacite nazad, zapušite nos i ne dišete par sekundi, zatim se podignite i udahnite vazduh, a potom ponovite postupak. Nos bi trebalo odmah da se otpuši.

Masaža za sinuse

Ako patite od začepljenih sinusa i glavobolje, od pomoći vam može biti i facijalna masaža.

Laganim pritiskom vrhovima prstiju izvodite kružne pokrete oko obraza, očiju i čela barem jedan minut. Po želji, možete malo pojačati pritisak i produžiti trajanje masaže.
Ova masaža ublažiće iritacije i podstaći drenažu sinusa.

Lekovi za sinuse koje možete naći u kuhinji

Beli luk
Beli luk ili češnjak je jedan od najboljih prirodnih antibiotika za sprečavanje sinusne infekcije, ali može se koristi i kada se infekcija pojavi. Obzirom da je bogat vitaminom C i čitavim nizom korisnih materija sa antiinflamatornim svojstvima, tokom hladne sezone i sezone virusa trebalo bi da ga uvrstite u ishranu. Ako su se simptomi upale već pojavili, treba ga jesti svakodnevno svež ili u obliku tableta, kako bi se ubrzao oporavak. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje dnevnu dozu od 2 do 5 grama svežeg belog luka.

Crni luk
Fenolne komponente imaju jako antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Što su mu miris i aroma jači, bogatiji je antioksidansima, a samim tim i zdraviji. Najbolje je konzumirati ga sirovog.

Ukoliko niste osetljivi i ukoliko vam oči ne suze od luka, oljuštite jednu glavicu i presečite je na pola. Uzmite jednu polovinu i pokušajte da kroz nos udišete njen miris pet minuta. Ponovite po potrebi.

Kurkuma
Kurkuma, sve popularniji začin, sadrži moćnu protivupalnu materiju nazvanu kurkumin. Kurkumin ne samo da brzo smanjuje upalu i simptome sinusitisa, već i daje imunološkom sistemu snažan podsticaj.

Da biste koristili kurkumu za lečenje sinusa, najbolji način je da napravite čaj od kurkume i đumbira. U vruću vodu dodajte sok od 1/2 limuna, narendajte malo svežeg đumbira, dodajte 1 kašičicu kurkume, 1/2 kašičicu cimeta i 1/4 kašičice sveže mlevenog crnog bibera. Ostavite da odstoji neko vreme u čaši i zatim popijte.

Soda bikarbona
Kuhinju nije moguće zamisliti bez sode bikarbone, jer ovaj višenamenski beli prah ima svoju primenu i u kuvanju, i u održavanju higijene i čišćenju, pa čak i za negu lica i tela. Takođe, soda bikarbona može biti od pomoći kod problema sa sinusima.

Potreban vam je širi lonac u koju ćete sipati vodu i pustiti je da provri. Kada lonac sklonite sa šporeta, sipajte u njega tri kašike sode bikarbone, nagnite se nad loncem i udišite paru. Ponavljajte ovaj postupak jednom dnevno, tri do pet dana.

Guščija mast
Zahvaljujući posebnom hemijskom sastavu, guščija mast ima svojstvo rastvaranja gustog i lepljivog sekreta koji je odgovoran za kašalj i otežano disanje. Guščija mast može da se maže u nozdrve ukoliko je nos zapušen.

Ovo je veoma efektan lek, naročito kod beba koje još uvek ne umeju da izduvaju nos. Mast može da se maže na kožu lica, naročito zimi kada je napolju hladno.

Ulja, sprej i kapi kao pomoć za sinuse

U borbi sa zapušenim sinusima od pomoći mogu biti i ulja, poput ulja origana ili kantariona. Prvo možete nabaviti u apoteci, a drugo možete spremiti sami u kuhinji.

Kantarionovo ulje
Kantarionovo ulje je poznati lek u narodnoj medicini, a kod upale sinusa naročito je dobro za otpušavanje nosa i smanjenja sekreta. Kantarionovo ulje se pravi jednostavno. U čistu teglu stavite cvetove kantariona i prelijte do vrha maslinovim uljem. Mešavinu držite van sunčeve svetlosti 40 dana, nakon čega možete da je koristite

Da biste napravili lek za sinus od ovog ulja, potrebno je da manju količinu zagrejete, ali tek toliko da ne bude hladno. Zagrejano ulje sipajte u špric ili pipetu od kapi za nos, ukapajate ga u nozdrvu, a onda zabacite glavu unazad i ostanite u tom položaju dok se ulje ne spusti do grla. Radite ovo dva puta dnevno, pet dana za redom, dok ne osetite poboljšanje.

Origano ulje
Origano ulje sadrži dva moćna spoja – karvakrol i timol koji imaju snažna antibakterijska i antifungalna svojstva. Za sinusne infekcije, možete dodati nekoliko kapi origano ulja u veliku posudu u kojoj ste već prokuvali vodu.

Pokrijte glavu peškirom, zatvorite oči i stavite lice iznad lonca, na bezbednoj udaljenosti od vruće vode, i udišite mirisnu paru nekoliko minuta. Ta para će vam pomoći da otvorite nosne prolaze. Ovaj proces možete ponavljati nekoliko puta dnevno.

Kapi za sinuse sa ljutom paprikom
Ljuta paprika je moćan lek za upalu sinusa. Veoma brzo pomaže u ublažavanju bola kod upale sinusa. Zapravo, paprika se smatra prirodnim ublaživačem bola i reduktorom upale. Jednako je delotvorna kao i lekovi, kao npr. paracetamol, ali ne čini vam nikakvu štetu.

Čuvarkuća
Čuvarkuća je stari narodni lek za sinuse. Njen sok rastvara sluz i smanjuje bol. Da biste se njome lečili dovoljno je istisnuti 2 do 3 ml soka iz lista, ukapati u nos, malo odležati i nakon nekoliko minuta nos će krenuti da se otpušava.

Propolis sprej za sinuse
Aktivni sastojci propolisa deluju protivupalno i antiseptično na bakterijama koje uzrokuju infekcije, čime povoljno deluju na ublažavanje bola i smanjenje otoka u nosu i sinusima.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.