Šta treba uvrstiti u ishranu kako bi sprečili stvaranje tromba? Šta treba uvrstiti u ishranu kako bi sprečili stvaranje tromba?

Šta treba uvrstiti u ishranu kako bi sprečili stvaranje tromba?

Simptome krvnog ugruška treba prepoznati na vreme, a rizik za nastajanje može umanjiti i određeno voće.

Krvni ugrušci mogu biti naročito opasni ako putuju do srca ili pluća izazivajući plućnu emboliju ili srčani udar.

To su ugrožavajuća stanja koja zahtevaju hitnu lekarsku pomoć.

Nakon što se reši akutno stanje, lekar će preporučiti lekove za razređivanje krvi ili otapanje ugrušaka (antikoagulansi) koje treba redovno piti.

Prirodni razbijači ugrušaka

U prevenciji nastanka krvnih ugrušaka životne navike imaju veliku ulogu.

U prvom redu treba izbegavati sedenje kao način života, prerađenu hranu i hroničnu neispavanost, važan faktor rizika u razvoju metaboličke i endokrine disfunkcije.

No, istraživanja sugerišu da bi određeni sastojci u nekom voću mogli prirodno da otope krvne ugruške.

Naime, određene materije koje se nalaze u biljkama mogu inhibirati stvaranje krvnih ugrušaka ili otopiti postojeće.

Iako bi to možda moglo smanjiti rizik od budućih ugrušaka, treba zapamtiti da se voće ne koristi umesto propisane terapije, odnosno ne zamenjuje lečenje.

Prema britanskom Institutu za vene i vaskularne bolesti, najmoćnija biljna hrana za prirodno otapanje krvnih ugrušaka sadrži bromelin i rutin.

Pokazalo se da unos rutine, koji se može naći u jabukama, limunima, luku, čajevima od pomorandži i dodacima, prevlada tromb nakon povrede u studijima iz 2012. objavljenoj u International Current Pharmaceutical Journal.

Iz sličnih razloga Institut za vene i vaskularne bolesti podstiče konzumiranje ananasa ili uzimanje dodatka prehrani s bromelainom.

I druga hrana i pića – poput belog luka, kivija, kelja, spanaća, crnog vina i soka od grožđa – mogu pomoći u otapnju krvnih ugrušaka.

Međutim, nikako se ne savetuje prestanaka propisane terapije, jer krvni ugrušci povećavaju rizik od, potencijalno po život opasnih, komplikacija.

Kurkuma i đumbir za prevenciju

Uprkos tome što dokazi sugerišu da bi određena biljna hrana mogla da spreči komplikacije zgrušavanja, najbolji način delovanja je prevencija. Kurkuma, koja je prepuna protivupalnih svojstava, naveliko se koristi u kulinarske i medicinske svrhe.

Istraživanja objavljena u časopisu EPMA 2019. su apostrofirala i kurkumu kao namirnicu koja može pomoći da spreči nastanak ugrušaka jer, prema jednom drugom ranijem istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Cell Phisiologi, 2017. godine, kurkumin, aktivni sastojak kurkume, deluje i kao antikoagulantno, antikancerogeno i antioksidativno sredstvo.

Međutim, upotreba kurkume kao komplementarne terapije za lečenje krvnih ugrušaka treba dalja istraživanja.

Đumbir je još jedna namirnica povezana sa sprečavanjem krvnih ugrušaka zbog svojih antikoagulacijskih učinaka. Sadrži hemijski salicilat, biljna mešavina koja je i glavna hemikalija iz kojih se proizvodi aspirin.

Znakovi koji mogu upućivati na krvne ugruške

1. Iznenadno otežano disanje

Može biti znak da se stvorio ugrušak ili da putuje do pluća. Ugrušak u plućima može jako opteretiti kardiovaskularni sistem i čak rezultirati zatajenjem srca.

2. Grčevi i oticanje bedara nakon duge vožnje automobilom

Ako vam se jedno od bedara grči i otiče nakon duge vožnje automobilom, to može biti znak da se u nozi stvorio ugrušik, pogotovo ako se krv skupila i nije dobro cirkulirala.

3. Iskašljavanje krvi

Može biti znak da je povećanje pritiska u plućima iz putujućeg ugruška uzrokovalo pucanje krvnih sudova. Jedno od najčešćih mesta putovanja krvnih ugrušaka su pluća.

Bronhiole su mali disajni putevi koji pomažu u razmeni vazduha i mogu lako zarobiti krvne ugruške i dovesti do plućne embolije.

4. Bol u prsima ili promene u pulsu

Krvni ugrušak koji putuje do srca može se zaglaviti u osetljivim tkivima koja kontrolišu otkucaje srca.

Kada krvni ugrušak putuje do srca, obično ga prate jaki bolovi u prsima ili poteškoće s disanjem.

Ako primetite novi bol u prsima, bol u ramenima ili ruci, otežano disanje ili neočekivane promene u pulsu, odmah potražite pomoć lekara.

5. Bol ili crvenilo

„Zaštitni znak” krvnog ugruška ima simptome u jednom ekstremitetu, a ne u drugom.

Na primer, desna noga može imati crvenilo, bol ili oteklinu, a koje nije prisutno na levoj nozi. Ovaj znak treba shvatiti ozbiljno i potražiti hitno pomoć lekara.

Izvor: Živim.hr

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.