Kako jesen može da utiče na naše zdravlje? Kako jesen može da utiče na naše zdravlje? Photo: Shutterstock

Kako jesen može da utiče na naše zdravlje?

Smena godišnjih doba utiče na određene procese u našem organizmu, pa se nemojte zabrinuti ako primetite da vam kosa opada više nego inače ili vam je koža suvlja.

 Promena godišnjih doba, naročito iz leta u jesen, na neke osobe deluje intenzivnije.

Manjak dnevne svetlosti, početkom jeseni, može da utiče na ravnotežu našeg organizma, zato postajemo bezvoljni, a ponekad depresivni ili nervozni.

Spoljašnji razlozi utiču na naše zdravlje i više nego što to očekujemo. Smena godišnjih doba i te kako može da utiče na endokrini, nervni i probavni sistem, pa i na mentalnu i fizičku stabilnost.

Nemojte da se zabrinete ako primetite da vam kosa u ovom periodu pojačano opada – to je prirodan ciklus. U jednom trenutku, 90 odsto naše kose raste, a ostatak je u fazi mirovanja, u takozvanoj telogenskoj fazi, koje traje između dva i šest meseci, pre nego što vlas ispadne.

Pazite šta stavljate u tanjir

U jesen opada i nivo vitamina D, pošto ima sve manje sunčanih dana, a to može dovesti do pojačanog gubitka kose, ali i neuredne menstruacije. Kad na to dodate i da svaka četvrta žena ima manjak gvožđa, što povećava rizik od anemije – to opet dovodi do opadanja kose.

Zatim najmanje 10 odsto žena ne unosi dovoljno joda u organizam, što utiče na rad štitaste žlezde i takođe može da dovede do opadanja kose.

U toku jeseni se za zdravlje kože, savetuje unošenje više vitamina C iz zelenog povrća kao što su kelj, spanać i brokoli, plodovi visokih antioksidansa i beta karotena, kao što su agrumi i bobičasto voće, ali i ishrana bogata masnom ribom.

Da biste ostali zdravi i pripremili telo na sezonu gripa i prehlade, vrlo je važno da zadovoljite potrebu za spavanjem. Osobe koje spavaju manje od šest sati dnevno su četiri puta u većem riziku od gripa. Nije dobro ni previše spavati. Idealna količina sna je od sedam do devet sati.

Ostanite aktivni, pazite na kožu, pijte dovoljno vode

Fizička aktivnost je neophodna za jačanje imuniteta i pripremu tela za sezonu gripa i prehlade. Svaki dan vežbajte ili šetajte umerenim intenzitetom bar 20 minuta.

Šetnja od samo 20 minuta obezbediće vam dnevnu potrebu za sunčevom svetlošću, svežim vazduhom, poboljšaće biološki ritam sna, regulisaće ritam disanja, normalizovati pritisak, regulisati rad srca i poboljšati cirkulacij.

Tokom jeseni koža nam postaje suvlja

Probajte neku hranljiviju kremu za lice.

U jesen, umesto uobičajene noćne kreme možete da koristite serume sa hijaluronskom kiselinom, jer oni pomažu koži da zadrži vlažnost.

Iskoristite bogatstvo sezonskih namirnica
Neka se vaša ishrana zasniva na namirnicama koje su sezonske, kao što su jabuke, kruške, bundeva ili tikvice.

Na taj način ćete u telo unositi namirnice koje će pozitivno uticati na jačanje imuniteta.

Unosite adekvatnu količinu vode

Unos vode prilagodite nivou svoje fizičke aktivnosti. Adekvatan unos vode je ono što omogućava svakom organizmu pravilno funkcioniranje, bez obzira na godišnje doba.

Zbog toga, najbolji način da ostanete zdravi u toku ovog godišnjeg doba jeste da pratite prirodu i živite u harmoniji sa njom. Ukoliko to činite primetićete da u toku jeseni i zime priroda usporava i potrebno je da i vi sami učinite isto.

Umorni ste iako ste se naspavali?

Postoji opšta tendencija usporavanja i osećaja pospanosti tokom hladnih dana. Naučnici tvrde da je to deo „primitivnog stanja hibernacije“. A zatim, jesenja hrana je teža i toplija, sa više ugljenih hidrata i zato nam se obavezno prispava posle jela.

Uključite u ishranu zeleni čaj, suvo voće, žitarice, govedinu, jaja, pšenicu, kvasac, mlečne proizvode i integralni pirinač koji pune organizam vitaminom B, zaduženim za proizvodnju energije, pišu Vijesti.me.

Slobodno vreme

Lifestyle

Pogledajte da li se vaš horoskopski znak našao na ovoj zanimljivoj listi Kada se govori o atributima horoskopskih znako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.