Svi virusi koji upravo pune srpske ambulante: Čeka se grip i njegov najjači udar u poslednje dve godine Svi virusi koji upravo pune srpske ambulante: Čeka se grip i njegov najjači udar u poslednje dve godine

Svi virusi koji upravo pune srpske ambulante: Čeka se grip i njegov najjači udar u poslednje dve godine

Teške respiratorne infekcije, stomačni virusi, upale, prehlade, ali i australijski soj koronavirusa kentaur B4 i B5, u poslednje dve nedelje pune čekaonice domova zdravlja širom Srbije. Zdravstvene ustanove spremaju se i za novi “udar” gripa, koji će, kako predviđaju lekari, ove sezone biti jači nego u protekle dve godine, pa sezonsku vakcinu savetuju svima, a naročito onima sa slabijim imunitetom.

Septembar su obeležili stomačni virusi, koji “zažive” po povratku građana sa mora, a lako se i brzo šire.

“Bilo je mnogo zaraženih stomačnim virusom, svi sa dijarejama, povraćanjem, dehidratacijom. Deca su tu u najvećoj opasnosti, pa neretko završe u bolnici na infuziji, jer gubitak apetita dovodi do kolapsa organizma. Neprestano izbacuju vodu, a ništa u telo ne unose”, kaže za “Novu” dr Dragan Miljković, specijalista Opšte medicine.

Međutim, ističe doktor, od početka oktobra sve je manje stomačnih problema, a sve više respiratornih, među kojima je i novi soj kovida-19, koji ponovo puni bolnice.

“Korone je sve više, a sada su aktuelne i respiratorne infekcije, N1, HN2, HN3. Zasad su uglavnom u blažoj formi, ali u poslednjih 10 dana korona je u porastu. Virus je vrlo surov i selektivan, bira nevakcinisane, moji pacijenti sa koronom, sa novim australijskim kentaur B5 sojem, su svi bez izuzetka nevakcinisani. Ovaj soj oštro napada pluća, a za njega, ne bez razloga, kažemo da je ‘pola virus pola zver’”, objašnjava dr Miljković.

On naglašava da su i upale grla česte i da se teško pravi razlika između respiratorne infekcije i kovida.

“Ako je temperatura povišena, obavezno je proveravanje krvne slike, d-dimera, CRP-a. Kod respiratornih infekcija povišeni su monociti i limfociti. Razlikuju se od kovida, jer kod ovih infekcija nije povišen CRP, a glavni simptom je snažno grebanje u grlu i povišena temperatura. Kod dece, ako se ne leči na vreme, uglavnom pređe u gnojnu anginu ili dođe do upale uha”, kaže doktor.

Slučajeva sličnih gripu već ima u ordinacijama.

“Prema simptomima pojedinih pacijenata, rekao bih da je grip već krenuo, iako to još nije potvrđeno. Vrlo je važno da svi sa oslabljenim imunitetom što pre prime Pasterovu četvorovalentnu vakcinu, a nju mogu primiti i deca i stariji od 65 godina. Bilo bi dobro da se vakcinišu svi oni koji su nedavno preležali koronu, jer je tim ljudima oslabljen imunitet i njih će sezonska vakcina spasiti”, savetuje dr Miljković.

U zavodima za javno zdravlje širom Srbije, uveliko traje distribucija oko 400.000 doza sezonske vakcine.

“Očekuje se da ova sezona gripa bude mnogo jača i masovnija u odnosu na prethodne dve kada ovog virusa maltene nije ni bilo. Ove godine na Južnoj hemisferi je grip već krenuo i to vrlo žestoko. Napada decu, a uz njega se lepe i druge infekcije, pa su škole desetkovane. Lekari kažu da ni u najjačim talasima korone nije bilo tako malo dece u školama kao sa ovim talasom gripa. Iz tog razloga četvorovalentnu vakcinu treba da prime svi, od dečijeg uzrasta do onih najstarijih”, kaže za “Novu” prim. dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti.

Plašimo se gripa, ali se i dalje borimo protiv korone. Naime, državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek, izjavio je pre dva dana da je broj novozaraženih od korone na dnevnom nivou zabrinjavajuć.

U kovid bolnici u Batajnici broj obolelih je u porastu u odnosu na prošlu nedelju, kada je bilo oko 130 pacijenata, a sada je na lečenju 170 ljudi, od toga je njih 15 na intenzivnoj nezi.
„U bolnici su uglavnom pacijenti starije životne dobi, koji imaju jednu ili više hroničnih bolesti. Veoma je retko da imamo pacijenta kome je osnovni problem upala pluća zbog kovida. Uglavnom je reč o pacijentima koji iz drugog medicinskog razloga zahtevaju bolničko lečenje“, kaže dr Aleksandra Spurnić, infektolog u ovoj ustanovi.

Statistički podaci pokazuju da je trenutno u kovid ambulantama više pacijenata koji dolaze na pregled, nego u junu. U Domu zdravlja Vračar je tri puta više pacijenata, u DZ Grocka 67 odsto više, na Zvezdari za 50 odsto, a u Obrenovcu je četiri puta više pacijenata potražilo pomoć lekara zbog simptoma koronavirusa. Od ukupnog broja testiranih, u pojedinim opštinama je samo pet odsto pozitivnih, a na Zvezdari čak 30 odsto. Ohrabruje činjenica da manje od tri odsto zaraženih bude hospitalizovano.

Među Beograđanima je najviše obolelih od respiratornih infekcija.

“U periodu od trećeg do devetog oktobra u Beogradu je registrovano 13.077 građana obolelih od akutnih respiratornih infekcija, a među njima su svi od novorođenčadi do starijih od 65 godina. Iz nedelje u nedelju sve je više obolelih, što je i uobičajeno za ovo doba godine”, kažu za

“Novu” u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Kako prevenirati jesenje viruse

“Preventiva podrazumeva normalnu i redovnu ishranu, kao i spavanje u trajanju od osam sati u kontinuitetu, pre svega. U narednom periodu treba izbegavati zatvorene prostorije, igraonice, teretane i tome slična mesta, a važno je voditi računa o kontaktima. Piti što češće vitamine C i D, unositi cink i antioksidanse”, savetuje dr Miljković.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Prevare su u porastu. Prema Federalnoj trgovinskoj komisiji (FTC), ljudi su izgubili 10 milijardi dolara zbog prevara u ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.