Lekari objasnili koja hrana je najbolja protiv depresije Lekari objasnili koja hrana je najbolja protiv depresije Photo: Shutterstock

Lekari objasnili koja hrana je najbolja protiv depresije

Adekvatna ishrana može da pomogne u izgradnji mišića, jačanju kostiju i zaštiti srca, a važnu ulogu hrana ima i u mentalnom zdravlju.

„Ako hranu za zdravlje mozga uvrstite u ishranu, izoštrićete pamćenje i sprečićete kognitivno propadanje, ali i depresiju ćete držati dalje od sebe“, kaže dr Dru Ramzi, osnivač klinike „Brain Food“.

Najbolja hrana za to je, kaže, povrće, a naročito lisnato, kao i voće, naročito bobičasto, zatim plodovi mora, fermentisana hrana, orašasti plodovi, začinsko bilje i crna čokolada.

„Ne morate da izbacite omiljeni čips ni sladoled, ali ako sebi zdrave grickalice učinite dostupnima, verovatno ćete ih više konzumirati.

Imajte pri ruci orašaste plodove
„Oni su idealna kombinacija proteina, hranjivih supstanci poput vitamina E i masti koje prijaju mozgu“, kaže Ramzi, a u jednoj su studiji nedavno povezani i sa boljim rezultatima na kognitivnim testovima.

Isto je, dodaje doktor, i sa crnom čokoladom koja je moćan alat za očuvanje mentalnog zdravlja.

„U jednoj maloj studiji redovni konzumenti crne čokolade imali su 70 odsto manju verovatnoću za razvoj depresije“, objasnio je on.

Koristite puno maslinovog ulja
Prema rečima doktora Remzija, ekstra devičansko maslinovo ulje obezbeđuje dva hranljiva sastojka koja su vašem mozgu potrebna svaki dan: zdrave masnoće i polifenole koji obuzdavaju upalu mozga.

„Otprilike tri kašike visokokvalitetnog maslinovog ulja dnevno mogu kod ljudi sa blagim kognitivnim oštećenjem da poboljšaju probleme sa pamćenjem“, ističe doktor.

Uzgajajte začinsko bilje
Sveže začinsko bilje poput ruzmarina, majčine dušice, kadulje i bosiljka takođe pomaže zdravlju mozga jer sadrže jedinjenja koja mogu da spreče oštećenje ćelija i podstaknu zdravo starenje.

„Ono takođe može da učini privlačnijim namirnice koje podstiču rad mozga poput povrća i plodova mora“, kaže dr Kerolajn Vilijams.

Uzgajanje sopstvenog bilja znači da ga možete ubrati koliko vam je potrebno, a i lep je i mirisan dodatak kuhinji. Ako uzgajate samo jednu biljku, dr Ramzi predlaže ruzmarin koji može da pomogne u poboljšanju pamćenja, piše Real Simple, prenosi Večernji.hr.

Slobodno vreme

Lifestyle

Visok krvni pritisak je vrlo opasan jer s vremenom može da ošteti arterije, čime se povećava rizik od srčanog ili moždan...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.