BOLOVI U GLAVI RASTU SA PORASTOM TEMPERATURE Naš neurolog upozorava: Čuvajte se, ovo je okidač za MIGRENU

Da rizik za pojavu glavobolje raste s porastom temperature, pokazale su brojne neurološke studije. Velika vrućina, naime, uzrokuje proširenje krvnih sudova u glavi koji pritiskaju nervne završetke, pa dolazi do vrlo osetljive situacije kada i normalan protok krvi osećamo kao probadajući bol kroz lobanju.

Glava leti može da zaboli i zbog stalnog naprezanja mišića lica i očiju od škiljenja na jakom suncu, a ako ste dugo na suncu, možete dobiti sunčanicu, koja takođe izaziva glavobolju i mučninu. Upravo je sunčanica koja se javlja usled dužeg izlaganja glave suncu, posebno kada su potiljak i teme direktno izloženi, glavni okidač za napade migrene tokom leta.

Nosite kačket, kapu ili šešir

– Hronična izloženost visokim temperaturama može izazvati značajan poremećaj moždane funkcije, koji će se kod pacijenata sa migrenom ispoljiti u vidu snažne migrenske glavobolje (ponekad i posle 48 sati). Smatra se da takva migrena prvenstveno nastaje zbog naglog lučenja serotonina usled poremećaja termoregulacionog sistema. Iz tog razloga se pacijentima sa migrenom preporučuje konstantna zaštita glave tokom letnjih vrućina – objašnjava prim. dr Ivan Mihaljev, specijalista neurologije i klinički neurofiziolog.

Izbegavajte hranu sa tiraminom

Osim jakog sunca, osobe sa migrenom treba da izbegavaju konzumiranje određenih namirnica za koje se zna da mogu biti značajni okidači napada migrenske glavobolje. U takve namirnice prvenstveno se ubrajaju crno i crveno vino, crna čokolada, crno grožđe, stariji (fermentisani) sirevi i prezrelo voće. U svim nabrojanim namirnicama nalazi se supstanca tiramin, na koju su osobe sa migrenom netolerantne.

izvor:zena.blic.rs

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti

  • Banoffee Pie

    Deserti 01. 08. 2022.

    Banoffee Pie Sastojci: biskvit: 400g banane 225g ili 4 jajeta 225g suncokretovog ulja 300g šećera 240g brašna 7g praška za pecivo prstohvat soli kašičica[…]

    Read more...