Ukusne, zdrave i ne toliko skupe: Zašto obavezno treba da jedete sardele Zašto obavezno treba da jedete sardele Pixabay/ DanaTentis

Ukusne, zdrave i ne toliko skupe: Zašto obavezno treba da jedete sardele

Sardele su veoma zdrava namirnica, a reč je o ribi iz porodice haringi (Clupeidae).

Ova nutritivno bogata riba prepuna je belančevina, a tu su i omega 3-kiseline koje uravnotežuju holesterol u krvi i deluju protivupalno kao i vitamini B grupe, koji se takođe u sardelama nalaze u velikim količinama, naročito vitamin B12, navodi Tportal.

Sardela je odličan izvor vitamina D i kalcijuma, a u značajnoj količini sadrži i fosfor, gvožđe, selen, magnezijum i jod.

Budući da se sardela hrani planktonom i nalazi se na dnu prehrambenog lanca u moru, stručnjaci ističu kako se zbog toga u sardelama, za razliku od nekih drugih vrsta ribe, ne nakupljaju teški metali poput žive.

Zbog toga je preporuka da se ova riba što češće konzumira, a njezina je prednost je i u tome što se brzo i jednostavno priprema, a cenovno je prihvatljiva.

Pečene ili konzervirane sardele i slani fileti odlično se slažu s npr. povrćem u salatama, ali i s krompirom i testeninom, piše tportal.

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ljudi se suočavaju sa finansijskim izazovima u određenim periodima svog života. Bilo da se radi o neočekivanim tro...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.