ŽELITE DA IMATE KVALITETAN SAN? Ove tehnike vam mogu pomoći u tome

Tehnike za poboljšanje kvaliteta sna, poput odlaska u krevet u isto vreme, vežbanja i nekorišćenja elektroničkih uređaja pre spavanja, dobro su poznate, a naučnici su sada utvrdili da na kvalitetan san može da utiče ishrana.

Studija nedavno objavljena u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics analizirala je 20 prethodnih studija objavljenih između 1975. i 2021. godine, piše Hayat ba.

Cilj je bio utvrditi koja vrsta ishrane najbolje pomaže poboljšanju kvalitete sna.

Istraživači su naglasili da je mediteranska ishrana bolja od ostalih te da vam može pomoći da lakše zaspete i bolje spavate.

Oni koji jedu više hrane bogate vlaknima, zdravim mastima, voćem i povrćem bogatim serotoninom i melatoninom i unose protivupalne hranjive stvari (kao što su antioksidansi ili omega-3 masne kiseline) bolje spavaju – rekla je Caterine Wilson za Eat This.

Dr. Michael Gradner, direktor Centra za spavanje na Univerzitetu Arizona, objašnjava da povezanost sna i ishrane ne zavisi toliko od specifične hrane, koliko od načina na koji jedemo.

izvor:blic.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Stručnjaci se ne slažu šta je to tačno, ali veruju da je krivac stres. Fibromialgija donosi nesnosne bolove iako je fizi...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.