Prava pacijenata: Kome se obraćamo ukoliko imamo problem?

Kome se obraćamo ukoliko imamo primedbe na ponašanje lekara i sestara?

Da li u domovima zdravlja u Srbiji postoji zaštitnik pacijenata? Kome se obraćamo ukoliko imamo primedbe na ponašanje lekara i sestara? Koliki je put od zakona do prakse proveravala je Mila Mirković Škrkić.

Slovo zakona kaže da pacijenti imaju prava na dostupnost zdravstvene zaštite, preventivne mere, drugo stručno mišljenje, uvid u medicinsku dokumentaciju, ali i pravo na olakšavanje patnji i bola
i poštovanje pacijentovog vremena. Ipak, istina je da postoji jaz između prava i ostvarivanja prava u praksi.

Građani najčešće nemaju primedbe na rad lekara i medicinskih sestara, a u prilog tome govori i anketa.

"Moj lekar je super, tako da nema problema", rekao je jedan sugrađanin.

"Da pohvalim lekare do sad sam imao dobra iskustva, nisam se žalio do sad, nadam se i da neću", "Ima služba neka koja se bavi reklamacijom ili kako bih to nazvala", najčešći su odgovori.

Savetnici za prava pacijenata bili su u svakom domu zdravlja, do pandemije korona virusa. Sad pacijenti mogu da se obrate savetnicima u okviru lokalnih samouprava, u Sekretarijatu za zdravstvo u Tiršovoj ili nadležnima u medicinskim ustanovama.
Snežana Despotović Kušljević, načelnica Opšte medicine DZ Palilula podrobnije obnjašnjava sve.

"U Domu zdravlja na svakom pountu postoji imenovano lice, ili načelnik, odgovorna sestra, direktor ili šef manje stanice i svakom pacijentu je važno da se poštuje hijerarhija jer onda tako lakše rešavamo problem".
Najveći i najčešći problem, i pacijentima i lekarima, je dobijanje termina za preglede, iako više ne važi pravilo da se termini zakazuju samo od 1 do 5 u mesecu.

"Žale se na zakazivanje na sekundarnim i tercijarnim nivoima, nemogućnost da zakažu pregled danas za sutra nego da moraju da dolaze u nekim drugim vremenskim intervalima da ostvare svoje pravo zakazivanja. Takođe, neke specijalnosti gde imamo mali broj lekara specijalista je nemoguće obezbediti veliki broj termina", dodaje doktorka Snežana Despotović Kušljević.

Iako u čekaonicama i na društvenim mrežama možemo da čujemo nezadovoljne pacijente, ne odluči se svako da zvanično uputi žalbu. Prigovori mogu da budu i signal zdravstvenim ustanovama i dobar način da se neki problem reši. Sve zdravstvene ustanove pa i privatna praksa dužni su da na vidnom mestu istaknu kome pacijent može da se obrati radi zaštite svojih prava.

Zdravstvena inspekcija ima veće nadležnosti od savetnika za prava pacijenata, jer može da naloži i prekršajnu kaznu.

Pacijenti mogu da se obrate i građanskim, krivičnim i sudovima časti lekarskih komora.

Izvor: b92.net

Slobodno vreme

Lifestyle

Pevačica Olja Bajrami imala je kancer tri puta, a svaki put izašla je iz borbe za život kao pobednik. Pevačica Olja Baj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.