Namirnice koje najviše pomažu u borbi protiv starenja ćelija

Na usporavanje starenja ćelija može se uticati i na prirodan način.

Antioksidansi se mogu suprotstaviti oksidacijskim reakcijama uzrokovanim slobodnim radikalima. Među voćem, kivi zaslužuje istaknuto mesto u zaštiti od starenja i degenerativnih bolesti.

Šipak i drugo crveno voće, takođe donose brojne dobrobiti našem organizmu, kao i:

Borovnice

Često se smatraju jednim od najboljih izvora prirodnih antioksidansa među svim vrstama voća. Sadrže visoki nivo antocijanina koji im daju karakterističnu plavu boju i poseduju snažna antioksidativna svojstva, piše Healthline.

Maline

Bogate vitaminom C, kvercetinom i elaginskom kiselinom, maline su poznate po svojoj sposobnosti da neutrališu slobodne radikale, prenosi Novi list.

Jagode

Osim što su ukusne, jagode su bogate vitaminom C i flavonoidima, uključujući fisetin, koji je pokazao potencijalne prednosti u borbi protiv kognitivnog pada povezanog sa starenjem.

Jabuke

Poznate po izreci „jedna jabuka dnevno drži doktora podalje od kuće“, jabuke su dobar izvor vitamina C i grupe antioksidanata zvanih polifenoli. Koža jabuke posebno sadrži visoke nivoe ovih jedinjenja, prema Medical News Today.

Grožđe

Ovo voće je bogato resveratrolom, vrstom polifenola koji je dobio veliku pažnju zbog svojih efekata na dugovečnost i zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Pomorandže

Poznati po svom sadržaju vitamina C, agrumi kao što su pomorandže su takođe bogati flavonoidima, kao što je hesperidin, koji mogu imati antiinflamatorna svojstva i poboljšavaju imuni sistem.

Ali oni sigurno nisu jedini: vitamin A i vitamin E koji se nalaze u avokadu, na primer, takođe pomažu u odlaganju starenja tkiva i suprotstavljaju se delovanju slobodnih radikala.

Integralne žitarice

Često čitamo kako je konzumiranje integralnih žitarica tokom obroka, kao zamena ili alternativa rafinisanim, garancija unosa ovih supstanci sa antioksidativnom efikasnošću.

Za razliku od rafinisanih žitarica, cela zrna sadrže sva tri dela zrna: klicu, endosperm i mekinje.

Većina hranljivih materija i antioksidanata je koncentrisana u mekinjama i klicama.

To je razlog zašto su bogati fenolnim jedinjenjima, vitaminima i mineralima koji imaju antioksidativno dejstvo.

Mahunarke

U tom smislu se preporučuje i konzumiranje mahunarki. Njihova kora je bogata saponinima, polifenolima i fitatima, koji mogu imati značajan antitumorski efekat.

Od mahunarki, crni pasulj i crveni pasulj posebno su poznati po visokom sadržaju antioksidanata.

Druge mahunarke kao što su sočivo i leblebije su takođe dobri izvori antioksidanata, ali na nešto nižim nivoima od crnog i crvenog pasulja.

Pokožica mahunarki je posebno bogata ovim jedinjenjima jer deluje kao zaštitna barijera za seme, koncentrišući antioksidante koji mogu da zaštite mahunarke od stresa iz okoline kao što su UV zračenje i patogeni.

Konzumiranje ovih mahunarki sa ljuskom povećava unos korisnih antioksidanata, doprinoseći zdravoj i zaštitnoj ishrani.

Biljna ulja (posebno maslinovo)

Začinjavanje obroka sirovim biljnim uljima, posebno ekstra devičanskim maslinovim uljem, je još jedan koristan način da ostanete zdravi, piše Piedmont Healthcare.

Začini

Govoreći o začinima, začini poput kurkume i đumbira i aromatično bilje poput majčine dušice, žalfije, ruzmarina i origana su odlični dodaci ishrani.

Piće

Među pićima, zeleni čaj je koncentrat korisnih hemijskih jedinjenja. Lako se može konzumirati za doručak ili tokom dana.

Kafa i kakao takođe imaju svojih prednosti.

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.