Ova grickalica čuva štitnu žlezdu i srce, ali pazite da ne preterate

Ako volite hrskave, slane zalogaje, svakako bi trebalo da jedete ovu grickalicu jer je puna hranljivih materija, ali - budite umereni.

Pored toga što sadrže proteine, vlakna, niacin i vitamin B6, brazilski orasi u sebi imaju i dosta minerala, uključujući magnezijum, kalijum i cink.

Brazilski orah je postao omiljena zdrava hrana širom sveta posebno zahvaljujući tome što u sebi sadrži veliku količinu selena – toliko da je još 2017. proglašen za najmoćniji izvor selena u hrani.

Samo jedan brazilski orah sadrži dovoljno selena da zadovolji vaše dnevne potrebe, kaže registrovana dijetetičarka nutricionistkinja Sara Skovran. Odraslim muškarcima i ženama je potrebno 55 mikrograma selena dnevno, a jedan brazilski orah sadrži neverovatnih 96 mikrograma, što je skoro duplo više od preporučene količine. A za šta nam je selen važan? Uključen je u niz funkcija, kao što su proizvodnja tiroidnih hormona i sinteza DNK.

Nutritivne vrednosti 2 brazilska oraha:

66 kalorija

1 gram proteina

7 grama masti

1 gram ugljenih hidrata

1 gram vlakana

1 gram šećera

Selen je antioksidans. To znači da se ovaj mineral može boriti protiv slobodnih radikala i oksidativnog stresa, čime se smanjuje rizik od hroničnih bolesti. Slobodni radikali su molekuli koji u višku mogu oštetiti ćelije i izazvati oksidativni stres, što može dovesti do stanja kao što su rak, bolesti srca i dijabetes tip 2. Međutim, antioksidansi deluju tako što menjaju slobodne radikale na takav način da oni postaju bezopasni. Šta više, pošto antioksidansi sprečavaju oksidativni stres, oni takođe smanjuju i upale.

Ali selen u brazilskim orašastim plodovima ne deluje sam. Brazilski orasi sadrže vitamin E i supstance zvane fenoli, koji su antioksidansi. Vitamin E takođe podržava imunološku funkciju.

Pomaže štitnoj žlezdi

Selen u brazilskim orasima takođe pomaže radu štitne žlezde. Ova žlezda proizvodi tiroidne hormone koji regulišu telesne funkcije kao što su metabolizam i menstruacija. Imajući to na umu, zdravlje štitne žlezde je ključno za sveukupno zdravlje, a selen u brazilskim orasima može pomoći, prenosi N1info.hr.

Čuva srce

Brazilski orasi mogu da pomognu i zdravlju srca, što je delimično zbog toga što su bogati selenom. Kao što je već pomenuto, oksidativni stres može doprineti srčanim oboljenjima, ali antioksidativna svojstva selena mogu pomoći u smanjenju rizika. Brazilski orasi takođe nude hranljive materije koje smanjuju visok holesterol u krvi i krvni pritisak, dva glavna faktora rizika od srčanih bolesti.

Jača kosti

Brazilski orasi sadrže malo kalcijuma, koji je neophodan za zdrave kosti, kao i magnezijuma. Selen u brazilskim orasima aktivira enzime koji štite ćelije za izgradnju kostiju poznate kao osteoblasti, kaže nutricionistkinja Megan Vong. Selen takođe pomaže da se smanji aktivnost osteoklasta, a to su ćelije koje rastvaraju kost.

Dobar za zdravlje mozga

Prednosti brazilskog oraha proširuje se i na vaš mozak. Antioksidativni efekti selena mogu zaštititi moždane ćelije od oksidativnog oštećenja. Ovo je važno jer oksidativni stres može doprineti kognitivnom padu vezanom za starenje. Takođe ima ulogu u neurodegenerativnim bolestima, kao što je Alchajmerova bolest, pokazalo je jedno istraživanje iz 2019.

Pazite da ne preterate

Pošto brazilski orasi imaju tako visok sadržaj selena, ne bi trebalo da ih često jedete, preporučuju lekari. To bi moglo dovesti do nakupljanja viška selena u telu, što bi rezultiralo trovanjem selenom. Rani znaci su metalni ukus u ustima, zadah, mučnina, dijareja, gubitak kose, lomljivost noktiju, osip na koži i umor.

Maksimalna količina koju možete konzumirati u jednom danu bez negativnih nuspojava navodno je 400 mikrograma za odrasle muškarce i žene. To je oko četiri brazilska oraha, koji zajedno sadrže oko 384 mikrograma selena. Istraživanja sugerišu da se toksičnost selena javlja kad se uzme oko 1.200 mikrograma – što je otprilike 13 brazilskih oraha. Zato se ne preporučuje da jedete više od dva brazilska oraha dnevno kako biste ostali u sigurnim granicama i istovremeno osetili prednosti selena.

Takođe, moguće je da ćete biti alergični na brazilske orahe, koji su vrsta orašastih plodova, baš kao i bademi i indijski orasi, piše Shape.

Slobodno vreme

Lifestyle

Pevačica Olja Bajrami imala je kancer tri puta, a svaki put izašla je iz borbe za život kao pobednik. Pevačica Olja Baj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.