Bobičasto voće koje snižava holesterol i oporavlja štitnu žlezdu

 

Aronija je četiri do šest puta bogatija antioksidansima od brusnice i ostalog bobičastog i drugog voća. Nazivaju je i sibirskom borovnicom, a nosi i epitet namirnice budućnosti. Sveži plodovi aronije su među najbogatijim antioksidansima.

Aroniju mnogi stručnjaci smatraju najzdravijim voćem na svetu, a poreklom je iz Severne Amerike. Danas se gaji širom sveta – u Rusiji, Poljskoj, Ukrajini, Nemačkoj, Bugarskoj, pa čak i kod nas. Zanimljivo je da aronija nema prirodnih neprijatelja, a pored toga – otporna je na sve vremenske uslove kao i na ekstremno niske temperature.

Aronija se može konzumirati u svežem stanju, dovoljno je pojesti 200 do 300 grama dnevno. Osim toga, može se zamrznuti, sušiti, kuvati kao džem, sok, sirup ili kompot.

Istraživanja pokazuju da aronija deluje antikancerogeno jer uništava veliki procenat ćelija malignih tumora. Pored toga, aronija usporava i starenje.

Aronija je bogata antioksidansima i stoga štiti zdrave ćelije u telu i krvnu plazmu od oksidativnog stresa, usporavajući proces starenja i sprečavajući razvoj hroničnih bolesti.

Stimuliše rad štitne žlezde i zato se posebno preporučuje osobama koje pate od hipertireoze. Pored toga, aronija sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti, snižava visok krvni pritisak i holesterol i podstiče proizvodnju dobrog holesterola.

Takođe stimuliše rad jetre, smiruje grčeve i bolove u crevima, smanjuje upalu crevne sluzokože i zaustavlja dijareju. Aronija je korisna i kod upale urinarnog trakta.

Izvor: danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Pevačica Olja Bajrami imala je kancer tri puta, a svaki put izašla je iz borbe za život kao pobednik. Pevačica Olja Baj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.