Namirnica koja snižava holesterol, jača srce i košta 140 dinara

 

Ova namirnica ima neke iznenađujuće zdravstvene prednosti koje biste trebalo da razmotriti pre nego što ga zaobiđete u širokom luku.

Stručnjaci se slažu da ako niste osetljivi ili alergični na pasulj, onda je ovo namirnica kuju treba što pre da se nađe na vašoj listi za kupovinu.

„Postoje mnoge prednosti konzumiranja crnog pasulja. Pristupačian je i sadrže mnogo ugljenih hidrata, vlakana, proteina i zdravih masti“, kaže dijabetičarka Tesa Nujen za Parade.

Takođe, može se uključiti u svaki obrok, a mogućnosti pripreme crnog pasulja su beskrajne. Još bolje, pristupačan je čak i za one sa ograničenim budžetom, jer se u prodavnicama prodaje za 140 dinara.

Nutritivni sastav crnog pasulja

Pola šolje crnog pasulja sadrži:

110 kalorija,
7 g proteina,
0 g masti,
20 g ugljenih hidrata,
5 g vlakana,
55 mg kalcijuma,
2 mg gvožđa,
489 mg kalijuma.

Zdravstvene prednosti crnog pasulja

Kao i sočivo i druge mahunarke, crni pasulj ima brojne zdravstvene prednosti. Obezbeđuje polovinu preporučene dnevne količine vlakana po šoljici. Sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, koja su odlična za kontrolu holesterola, poboljšanje zdravlja srca, dobro zdravlje creva i održavanje pokreta digestivnog trakta.

Crni pasulj sadrži grupu antioksidanata zvanih antocijanini, koji im daju tamnu boju i mogu pomoći u održavanju zdravlja mozga i smanjenju rizika od srčanih bolesti i dijabetesa. Takođe sadrži flavonoide koji su povezani sa smanjenjem rizika od upale i hroničnih bolesti.

Pored toga, crni pasulj je izvor biljnih proteina, kao i gvožđa i magnezijuma. U kombinaciji sa paradajz sosom, takođe obezbeđuje vitamin C, koji poboljšava apsorpciju gvožđa.

Na koji način možete da jedete crni pasulj?

Crni pasulj se može kupiti osušen, ali tada zahteva prethodno namakanje i kuvanje. Brža i podjednako ukusna opcija je kupovina crnog pasulja u konzervi. U nekim kulturama se jede kao predjelo, u obliku salate ili uz pirinač. Možete ga koristiit u sosevima ili za priremu burita.

Izvor: danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Iako se do sada smatralo da je idealna telesna temperatura 36,6 stepeni Celzijusa, poslednja istraživanja naučnika pokaz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.