Stručnjaci otkrili kako gazirana voda utiči na naše zdravlje

Gazirana voda je dobar izbor za one koji ne vole običnu vodu, a da li je zdravija?

Da li je gazirana voda dobra kao i obična? Prema Ronaldu Moganu, profesoru na Univerzitetu St. Andrews u Škotskoj, odgovor je: „ni blizu“.

„Gazirana voda ima zanemarljiv uticaj na hidrataciju tela u odnosu na običnu vodu“, rekao je profesor, koji je jedan od autora studije iz 2016. godine koja je upoređivala hidratantne efekte različitih napitaka.

Međutim, dijetetičar i nutricionista Jen Baum kaže da gazirana voda može da bude odličan izbor za svakoga ko nije ljubitelj obične vode.

„Radije bih da se ljudi hidriraju pićima u kojima uživaju nego da ne piju dovoljno tečnosti tokom dana“, ističe ona za „BuzzFeed“.

Da li gazirana voda oštećuje zube?

Nažalost, kada su u pitanju zubi, stomatolog Keris Monkajo ima loše vesti. Kada pijete gaziranu vodu, hemijska reakcija u vašim ustima pretvara ugljen-dioksid u ugljenu kiselinu, a kiselina nagriza zubnu gleđ, objasnio je on, prenosi Index.hr.

„Gleđ je spoljašnja zaštitna struktura naših zuba. Kada je zubna gleđ ugrožena, to dovodi do niza problema sa zubima, kao što su karijes ili pojačana osetljivost“, zaključio je Monkajo.

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Iako je dobro poznato da je previše soli nezdravo, ne treba je potpuno eliminisati. Telu je potreban natrijum, a određen...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.