Zujanje u ušima: Šta ga izaziva i kako se leči?

Zujanje u ušima može ozbiljno uticati na kvalitet vašeg života. Od tinitusa pati oko 10 do 15 posto ljudi, a može biti vrlo neugodan, često i uznemirujući.

Tinitus (zujanje u ušima) može biti povremen ili stalan problem, no, kako to zapravo nije bolest, nema ni leka za ovo stanje.

Može ga jedino ublažiti lečenje bolesti koja ga je izazvala, na primer nagluvosti, pa tako nošenje slušnog aparata ublažava tinitus u čak 50 posto slučajeva.

Istraživački tim predvođen dr Stefanom Maisonom, audiologom na Harvardu, otkrio je da hronični tinitus nije povezan samo s gubitkom slušnog nerva, već i s hiperaktivnošću moždanog stabla.

„Ako ste u saobraćajnoj nesreći izgubili nogu, mogli bi osetiti fantomski bol – osećaj da vam je noga još tu i da vam stvara nelagodu. To se događa jer vaš mozak pokušava da nadoknadi gubitak, a pritom postaje hiperaktivan, pa osećate nešto čega zapravo nema. Isto važi i za tinitus – mozak osobe s oštećenjem sluha pokušava ‘čuti’ nešto čega nema, što može rezultivati percipiranim zvukom“, rekao je dr Maison, prenosi Ordinacija.hr.

Dobre vesti su da bi jedno istraživanje moglo da pruži specifičan način za dijagnostikovanje tinitusa.

„Postoji šansa da ćemo biti u stanju da obnovimo slušna vlakna koja su izgubljena kroz terapiju lekovima. Posledica toga mogla bi biti da ponovnim treniranjem mozga putem lečenja možemo smanjiti tinitus“, rekao je Maison.

Koje bolesti i stanja izazivaju zujanje u ušima?

Prema podacima s Univerziteta Jejl, ovo oštećenje sluha može nastati od nekog minornog uzroka kao što je nakupljanje ušnog voska, ili može biti rezultat bolesti ili poremećaja, kao što su:

Neurološki problemi, uključujući povredu glave,
Srčana bolest,
Infekcija uva ili sinusa,
Poremećaj unutrašnjeg uva,
Visok holesterol,
Bolesti štitne žlezde,
Hormonske promene,
Fibromialgija,
Poremećaj temporomandibularnog zgloba,
Nuspojava ili reakcija na lekove na recept,
Problemi s cirkulacijom.

Što pogoršava tinitus?

Postoji mnogo stvari na koje su ljudi koji osećaju zujanje u ošima osetljivi i koje ga pogoršavaju. Ovo su neke od njih:

Glasni zvukovi

Buka mašinerije, preglasne slušalice ili koncert mogu izazvati zvonjavu i šum u ušima. Zaštite svoje uši čepićima i smanjite glasnoću zvuka kad god to možete.

 Lekovi

Na spisku lekova koji mogu izazvati i pogoršati zujanje u ušima nalaze se antibiotici, antidepresivi, diuretici, lekovi protiv raka, nesteroidni protivupalni lekovi i visoke doze aspirina. Često će simptomi nestati kad prestanete da uzimate lekove.

Stres

Ako ste uzrujani i zujanje u ušima će biti glasnije. Pokušajte se opustiti vežbanjem, dubokim disanjem, masažom…što god vas relaksira je dobro.

Problemi s vilicom

Zglob vilice deli nerve i ligamente s unutrašnjim uvom. Tako da problemi s vilicom mogu izazvati i probleme u uvu – kako bol, tako i zvukove.

Vosak u ušima

Cerumen štiti uši od prodora prljavštine, ali nekad ga jednostavno ima previše. Posetite lekara kako biste rešili problem jer guranje štapića u uvo može samo izazvati dodatne probleme.

Visok pritisak

Posetite doktora kako biste dobili lekove koji kontrolišu visoki krvni pritisak ako ste primetili da vam je to čest problem. Zujanje u ušima može izazvati i nizak pritisak.

Infekcije

Ponekad se zujanje i zvonjava u ušima javljaju odmah nakon prehlade. Ovi simptomi bi trebalo da nestanu za dan, a ukoliko se to ne dogodi, obratite se lekaru.

Manjak gvožđa

Neka istraživanja pokazuju da tinitus može biti izazvan i manjkom gvožđa, to jest anemijom.

Izvor: ordinacija.hr

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.