Ašvaganda - moćan dodatak ishrani: Pomaže kod upala, mršavljenja i još mnogo toga

Ašvaganda, egzotični dodatak ishrani neobičnog imena, čini se da je u poslednje vreme svima na usnama. Šta je pravi razlog za ovu novu ajurvedsku opsesiju?

 

Za ašvagandu kažu da će zadržati stres i smanjiti anksioznost i upale. Ašvaganda je trenutno veoma popularan dodatak ishrani iako se biljka koristila vekovima unazad i bila je srž ajurvedske medicine u Indiji. Prednosti koje joj se pripisuju su veoma značajne: ima antikancerogena, antiinflamatorna, antioksidativna, antifungalna, anksiolitička, imunomodulatorna i neuroprotektorska svojstva. Među svim nabrojanim prednostima ističe se uticaj na smanjenje nivoa stresa. Isto tako, ašvaganda se smatra lekom za nesanicu, umor i nedostatak koncentracije.

Najvažnije zdravstvene prednosti ašvagande

Manje anksioznosti, više mira

Ašvaganda je poznata kao adaptogen. Šta to tačno znači?

Kada se suočimo sa negativnim situacijama koje uzrokuju patnju našeg organizma, što se naziva "sindrom opšte adaptacije“, adaptogen je supstanca koja bez neželjenih efekata – bez izazivanja zavisnosti – obezbeđuje telu takozvane informacije o preživljavanju. Neke studije (iako se mora uzeti u obzir da su još uvek u manjini) sugerišu da to nije suplement koji obezbeđuje visok nivo energije jer bi dugoročnim konzumiranjem izazivao nervozu. Ašvaganda čak nema sedativni efekat, već deluje na balansiranje nervnog sistema.

Pomaže u gubitku težine

Borbom protiv stresa, ašvaganda može pomoći u gubitku težine. Povećan nivo kortizola, glavnog hormona koji izaziva stres, u krvi je povezan sa odsustvom zadovoljavajućeg osećaja sitosti i povećanom potrebom za konzumiranjem hrane bogate ugljenim hidratima. Nekoliko naučnih članaka potvrđuje da ekstrakt ovog korena može smanjiti nivo kortizola u krvi i do 25 odsto. Zahvaljujući tome, možemo poboljšati navike u ishrani i smanjiti količinu masti.

Ublažava upale

Pokazalo se i da visok nivo stresa utiče na pogoršanje zapaljenja u organizmu, kao i na oksidativni stres. U tom smislu, dokazano je da ašvaganda može uticati na mehanizam inflamatornog odgovora našeg tela. Nekoliko studija je pokazalo da uzimanje ašvagande smanjuje nivoe CRP-a.

Antioksidativno dejstvo

Kada su u pitanju delovi biljaka, antioksidansi kao što su tanini, flavonoidi, alkaloidi, glikozidi i steroidni laktoni pronađeni su u listovima, stabljikama i korenu. Zahvaljujući njima, telo se bori protiv slobodnih radikala koji nisu odgovorni samo za starenje ćelija, već i za upale. Antioksidansi takođe poboljšavaju naš metabolizam, olakšavaju varenje i brinu o našem zdravlju uopšte.

Kada uzeti ašvagandu?

To će zavisiti od efekata koje želimo da postignemo u određenom trenutku. Ako svom telu treba da damo mir i ravnotežu ili ako imamo problema sa nesanicom, treba je uzimati uveče. Pre spavanja će nas opustiti i pomoći nam da zaspimo. Međutim, ako je svrha podizanje energije i povećanje koncentracije, treba je uzimati ujutru, na prazan stomak, i to će nam povećati vitalnost.

Ašvaganda – zvezda ajurvedske medicine

Ajurveda je tradicionalna indijska medicina sa više od 4000 godina istorije. U okviru ove holističke grane medicine, ašvaganda zauzima istaknuto mesto.

Odakle potiče: Od bobica i korena žbuna koji je tradicionalno rastao u Indiji, ali se potom proširio na Bliski istok.

Poreklo imena: Na sanskritu to znači „miris konja“ (ašva znači konjski, a gandha miris) jer je to miris same biljke.

U kom obliku: Ako se prah unese u organizam, pomešan sa vodom ili mlekom, preporučuje se 1-2 kašičice dnevno. Za uzimanje u kapsulama potrebno je poštovati uputstva proizvođača, što će uglavnom značiti dozu od 500 i 1000 mg dnevno. Tečni ekstrakt čini efekte uočljivijim i bržim.

Izvor: b92.net

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.